Турска подводница се е доближила до гръцкия нос Сунион (най-южната точка на полуостров Атика), на 70 км от Атина, и е навлязла в гръцки териториални води. Това съобщава агенция ТАСС, позовавайки се на информация в гръцкия сайт ArmyVoice.

Гръцки военен вертолет е засякъл турската подводница тип 209, докато е преминавала през пролива Кафиреф между гръцките острови Евбея и Андрос, а след това се е насочила към Атика. От фрегатата Salamis забелязали две турски подводници - едната западно от гръцкия остров Родос, а другата - в района на остров Карпатос.

Във връзка със създалата се ситуация гръцките военновъздушни сили мигновено се мобилизираха и проверяват за подводници цялата своя територия в Егейско море.

По информация на ArmyVoice в Егейско и Средиземно море, далеч от границите на зоната, за които Турция има издаден NAVTEX (навигационно разпореждане, с което си резервира голяма част от морската зона), се намират около 6-8 турски подводници, "които участват в операции, опитващи се да достигнат бреговата ивица на Гърция".

Все още официално потвърждение на тази информация няма.

Според ArmyVoice Турция се опитва да създаде условия за военен инцидент с Гърция, за да принуди Атина да преговаря за разделянето на морските зони, опитвайки се да наложи своите условия. "Напрежението в Егейско море става опасно, "когато европейските партньори на Турция вместо да осъдят турската провокация, казват неща, които галят ухото на Ердоган", коментират от ArmyVoice. Те имат предвид Германия, която според тяхна информация е попречила да се осъди турската провокация на спешно заседание на министрите на външните работи на страните от ЕС, свикано на 14 август по повод ситуацията в Средиземно море.

Припомняме, че на 6 август гръцкият външен министър Никос Дендиас и египетският му колега Самех Шукри подписаха споразумение за демаркация на морските зони.

Според Атина това споразумение дава право на гръцката страна да се разпорежда, като иска с морския си шелф. Турското външно министерство обаче обяви, че Анкара не признава този документ и изпрати кораба си Oruc Reis, придружен с няколко военни кораби, да извършва научни сеизмични проучвания на гръцкия морски шелф близо до остров Кастелоризо. В отговор Гърция вдигна в бойна готовност въоръжените си сили и обяви, че ще защитава суверенните си права.

Ескалацията между Гърция и Турция – много повече от спор за ресурси

Ескалацията между Гърция и Турция – много повече от спор за ресурси

Плановете на Ердоган за хегемония...

Източници от гръцкото Министерство на отбраната съобщиха преди дни, че турската фрегата Kemal Reis се е опитала да удари гръцката фрегата Limnos, която следяла турския плавателен съд Oruc Reis в райно на гръцкия морски шелф. По време на операцията е била повредена турската фрегата.

Освен това Гърция не признава меморандума за разбирателство, подписан през ноември от Анкара и правителството в Триполи, с което те определят границите си в морските зони. Според гръцкото външно министерство този документ лишава гръцките острови, разположени между Турция и Либия, от правото на континентален шелф и на изключителна икономическа зона. Заради това според Атина този меморандум няма юридическа сила.

Турция ще отговори на провокациите на Гърция в Източното Средиземноморие

Турция ще отговори на провокациите на Гърция в Източното Средиземноморие

Това предупреди турският външен министър Мевлют Чавушоглу

В същото време съдейки по картата, която бе публикувана на 6 август в няколко гръцки медии, се вижда, че зоните, определени от Гърция и Египет в споразумението им за демаркация на изключителите икономически зони, са всъщност онези зони, които Турция и Либия споменават в меморандума си за разбирателство от миналата година.