Турция се закани да отговори на всеки опит на Гърция за оказване на тормоз над турския кораб за сеизмични проучвания Oruç Reis в Източното Средиземноморие.

Това предупреди турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от "Дейли сабах".

Ердоган захапа Макрон, връщал колониализма в Източното Средиземноморие

Ердоган захапа Макрон, връщал колониализма в Източното Средиземноморие

Турският лидер иска диалог и преговори с Гърция

На пресконференция с швейцарския си колега турският дипломат каза, че Швейцария е предложила да посредничи за разрешаване на кризата с Гърция в акваторията. По думите му Анкара принципно е съгласна.

Германия също изрази притеснение от ескалиралото напрежение между Гърция и Турция в Източното Средиземноморие, отбелязвайки, че са "разтревожени" и призова двете страни да преговарят за избягване на допълнителна ескалация.

Франция изпраща два изтребителя и фрегата в Източното Средиземноморие

Франция изпраща два изтребителя и фрегата в Източното Средиземноморие

Париж предприема хода на фона на напрежението между Гърция и Турция

"Това напрежение е обезпокоително", коментира Щефен Зайберт, говорител на канцлера Ангела Меркел, и призова държавите да преговарят директно за разрешаване на морския спор.

"Това, което е важно, е деескалация", каза той и добави, че германското правителство е взело под внимание решението на Франция да засили военното си присъствие в Средиземно море.

Чавушоглу коментира действията на Париж. Той смята, че страната трябва да се въздържа от допълнително утежняване на ситуацията.

Турция се закани да разшири сондажите в Източното Средиземноморие

Турция се закани да разшири сондажите в Източното Средиземноморие

Наливайки масло в огъня, Чавушоглу обяви, че Анкара ще издаде разрешителни

"Тормозът няма да ги докара доникъде", категоричен той.

Междувременно турският лидер Реджеп Ердоган коментира, че турската фрегата TCG Kemalreis е предотвратила малка схватка, докато гръцките ВМС са се опитвали да тормозят Oruç Reis.

"Сега те се върнаха на пристанището си", каза Ердоган и предупреди, че Турция ще продължи да отвръща, ако подобни атаки продължат.

Днес външните министри на страните членки на ЕС ще участват в извънредна среща заради ситуацията в акваторията и Беларус. Очаква се да подкрепят Гърция и Кипър в спора с Турция.