Турция ще засили проучването за енергийни източници в Източното Средиземноморие.

Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, който се закани, че Анкара ще бъде безкомпромисна по отношение на правата си въпреки напрежението с Гърция, информира АФП.

Гърция поиска извънредна среща на ЕС за Турция

Гърция поиска извънредна среща на ЕС за Турция

Напрежението ескалира в понеделник, когато Анкара изпрати

Проучването за петрол и газ отдавна е източник на напрежение между натовските съюзници Гърция и Турция. Отношенията между двете държави се обтегнаха още повече, след като Анкара възобнови сондажите.

Гърция призова за извънредна среща на външните министри на ЕС след решението на Турция да разположи изследователски кораб в спорните води.

Наливайки масло в огъня, Чавушоглу обяви, че Анкара ще издаде разрешителни за нови райони в "западната част на нашия континентален шелф" от края на август.

В Гърция: Ердоган не търси въглеводороди, прави политическо изявление

В Гърция: Ердоган не търси въглеводороди, прави политическо изявление

Турски изследователски кораб до Крит е ескортиран от флотилия, следвани от гръцки военни кораби

"Ние ще проведем всякакъв вид сеизмични проучвания, сондажни дейности. Нашата решимост е абсолютна", каза той пред журналисти.

"Ние ще защитим правата на Турция...в Източното Средиземноморие и няма да правим компромис с това по никакъв начин", категоричен турският дипломат.

Миналия месец Анкара спря проучването за петрол и газ до гръцки остров, отбелязвайки, че иска да види как ще тръгнат преговорите с Гърция и Германия.

Гърция спря отпуските на военните си и ги върна в поделенията

Гърция спря отпуските на военните си и ги върна в поделенията

Поводът - учение на Турция в Егейско море с бойни муниции

Но миналия петък турският президент Реджеп Ердоган обяви възобновяване на проучванията, обвинявайки Гърция, че не спазва обещанията си.

ЕС разглежда турските сондажи край Кипър като незаконни.

Но Чавушоглу отбеляза, че въпреки "нашите добри намерения", Гърция действа "злонамерено". "Ако трябва да обвиняват някого, те трябва да винят Гърция", смята той.

В същото време гръцкият външен министър Никос Дендиас призова Турция да изтегли кораб от гръцкия континентален шелф.

"Гърция ще защити суверенитета и правата си. Ние призоваваме Турция незабавно да напусне гръцкия континентален шелф", подчерта той.