Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че единството решение в спора на Анкара с Гърция за сондажите в Източното Средиземноморие може да дойде само чрез диалог и преговори. Той увери, че не се стреми към никакви "авантюри" в региона, информират "Ройтерс" и "Дейли сабах".

Мицотакис предупреди за възможен "инцидент" с Турция

Мицотакис предупреди за възможен "инцидент" с Турция

Рискът от инцидент тегне

Турция и Гърция, съюзници в НАТО, имат териториални претенции към богати на енергийни ресурси райони в Източното Средиземноморие. Напрежението между двете държави ескалира, откакто Анкара започна операции за проучване в акваторията в понеделник.

Атина предупреди, че турският изследователски кораб Oruc Reis оперира незаконно във води, които попадат в континенталния шелф на Гърция. Анкара отхвърля обвиненията. Корабът за проучвания е придружаван от турски бойни кораби.

Турция предлага мир на Гърция

Турция предлага мир на Гърция

Анкара ще защити "правата и интересите си" в региона

Пред членове на управляващата Партия на справедливостта и развитието Ердоган подчерта, че Гърция е причината за ескалиралото напрежение в региона и призова Атина да уважава правата на Турция.

"Пътят към решение в Източното Средиземноморие е чрез диалог и преговори. Ние не се стремим към излишни авантюри или напрежение", увери той.

Франция изпраща два изтребителя и фрегата в Източното Средиземноморие

Франция изпраща два изтребителя и фрегата в Източното Средиземноморие

Париж предприема хода на фона на напрежението между Гърция и Турция

Турският лидер каза, че ще обсъди напрежението в региона с германския канцлер Ангела Меркел и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел по време на телефонен разговор по-късно днес.

Ердоган подчерта, че действията на Турция в акваторията са в напълно съответствие с международното право.

"Турция не прави нищо освен легитимни действия в координация с подписания с Либия меморандум в Източното Средиземноморие", отбеляза той и добави, че докато Турция няма намерение да нарушава правата на нито една държава в региона, няма да позволи на други да нарушават правата на Анкара.

Президентът също разкритикува френския президент Еманюел Макрон за позицията му срещу Турция.

"Макрон и други като него само искат да върнат колониалния период с действията си в региона. Това е далеч от целите на Турция", подчерта той.

Франция ще увеличи военното си присъствие в Средиземно море

Франция ще увеличи военното си присъствие в Средиземно море

Макрон призова Турция да спре проучванията на петрол и газ

В същото време френската армия провежда военни учения с гръцките сили край остров Крит, обявиха военни източници пред "Ройтерс".

По-рано стана ясно, че Франция ще изпрати два изтребителя "Рафал" и фрегатата "Лафайет" в Източното Средиземноморие като част от планове за увеличаване на военното присъствие в региона.

Макрон заяви в разговор с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, че Франция ще засили военното си присъствие в региона.

Фрегатата и самолетите пристигнаха в Крит рано тази сутрин и провеждат съвместни маневри с гръцките сили, поясниха военни източници от балканската страна.

"Еманюел Макрон е истински приятел на Гърция и ревностен защитник на европейските ценности и международното право", написа на френски език в "Туитър" гръцкият премиер Кириакос Мицотакис след разговор с Макрон.