Признатото от ООН либийско правителство се съгласи да активира споразумение за военно сътрудничество с Турция, доближавайки се до възможно изпращане на турски войски, които да помогнат за отбраната на столицата Триполи, от атака на сили, подкрепени от Обединените арабски емирства и Русия, съобщава "Гардиън".

Съобщението на правителството на Националното съгласие е след военни срещи на високо ниво за оценка на непосредствената заплаха за Триполи от силите на генерал Халифа Хафтар.

Турция и Либия подписаха военен меморандум за разбирателство на 27 ноември, той предвижда турските войски да бъдат изпратени в Либия по искане на правителството в Триполи.

Турция защитава правителството в Триполи със специални части

Турция защитава правителството в Триполи със специални части

Путин и Ердоган засилват обсъжданията за ситуацията в Либия

Кратката декларация активираща меморандума, се разглежда като еквивалент на искане за военна помощ, но изглежда малко вероятно Турция да изпрати войски в близко бъдеще, тъй като размерът на всяка сила ще трябва да бъде съгласуван с турския парламент.

Премиерът Файез Сарадж се срещна през почивните дни с турски дипломати и военни в Доха, Катар, за да обсъди либийската криза.

Емрула Ишлер, пратеник на Турция в Либия, заяви, че към момента не са предвидени сухопътни войски и решение ще бъде взето от парламента в събота.

"Ако законното правителство на Либия поиска помощ за военна подготовка или за формиране на военни институции след одобряването на меморандума за разбирателство в събота, те ще бъдат разположени като в Сомалия или Катар. Размахването на турски флаг там ще даде необходимото послание на другата страна."

Съществува и вътрешнополитическа опозиция срещу турско участие в Либия в момент, когато Анкара вече има военни сили, ангажирани в Северна Сирия.

Хафтар заплашва да потопи всеки турски кораб в либийски води

Хафтар заплашва да потопи всеки турски кораб в либийски води

Махдауи: Ще освободим столицата Триполи и ще унищожим турската мечта

В отговор на обещанието на Хафтар за решителна офанзива към Триполи, няколко града в западна и централна Либия, включително Мисрата, Ал-Завия и Злитен, обявиха пълна мобилизация на сили, за да го отблъснат.

Турският президент Реджеп Ердоган вероятно ще внимава, тъй като Турция все още се опитва да проучи възможно споразумение за бъдещето на Либия с руския президент Владимир Путин. Москва вече има неофициално присъствие в Либия под формата на наемници от свързаните с Кремъл "Вагнер".

Координацията между двете страни дипломатически маргинализира ЕС в Сирия и същото може да се случи в Либия.

Както и меморандумът за "военно сътрудничество и сигурност", Либия и Турция подписаха споразумение за установяване на нови морски граници в Средиземноморието. Тази втора инициатива предизвика гняв в Гърция, която счита, че се нарушава международното морско законодателство и са заплашени интересите за сондажи около Кипър и Крит.

Нарастващото турско участие предизвиква и Италия, която счита Либия за своя сфера на влияние.

Ердоган обяви готовност за военна намеса в Либия, в Европа нямало лидери

Ердоган обяви готовност за военна намеса в Либия, в Европа нямало лидери

Той вижда добри и открити отношения с Путин и Тръмп, заедно ще постигат мир

След светкавично посещение в Либия, министърът на външните работи на Италия Луиджи ди Майо обяви, че назначава специален дипломатически пратеник за страната. Ди Майо признава, че Италия се е забавила да реагира на атаката срещу Триполи, започната през април от Хафтар и на нарастващата заплаха от военна конфронтация в столицата.

"В Либия загубихме ролята си. Изчезнахме от Триполи за осем месеца. Ще го приемат зле. Трябва да се възстановим. Не го крия и трябва да го направим с конкретен и по-реалистичен подход към ситуацията", обяснява италианският външен министър.

Правителството в Триполи се чувства до голяма степен изоставено от Европа, особено от Италия, докато Хафтар продължава все по-ефективната си атака срещу столицата. ЕС отправя чести призиви за прекратяване на огъня.

Правителството на Сарадж вярва, че въпреки че отрича, Франция действа в помощ на Хафтар, който според Париж е най-вероятно да създаде сигурност в страната.

Италия и по-конкретно италианският петролен гигант ENI имат съществени интереси в Либия и италианското коалиционно правителство иска да предотврати по-нататъшни чуждестранни военни интервенции, които биха затруднили дипломатическите решения.

Турция планира военна база в Либия

Турция планира военна база в Либия

Анкара може да изгради база край Триполи след завършване на експанзията си в Катар