Президентите на Турция и Русия Тайип Ердоган и Владимир Путин проведоха телефонни разговори във вторник, съобщава администрацията на турския лидер, цитирана от ТАСС.

"По време на преговорите страните обсъдиха двустранните отношения, както и регионалните въпроси, особено ситуацията в Либия и Сирия", обяснява турската администрация.

Дмитрий Песков подчертава, че Путин и Ердоган ще продължат да обсъждат Либия "в предстоящите контакти, както по телефона, така и лично". Според него "изискват съвместен разговор и либийски дела".

"Ал Арабия" съобщава, че Турция е изпратила специални части в Триполи, за да защити членовете на правителството на Националното съгласие. Освен това се твърди, че Анкара е доставяла и военно оборудване за страната.

Хафтар заплашва да потопи всеки турски кораб в либийски води

Хафтар заплашва да потопи всеки турски кораб в либийски води

Махдауи: Ще освободим столицата Триполи и ще унищожим турската мечта

На 12 декември командирът на Либийската национална армия генерал Халифа Хафтар обяви, че силите му започват мащабна операция в Триполи за премахване на терористични групи. В отговор на това, лоялните милиции от ПНС започнаха кампанията "Вулканът на гнева".

Бързо напредвайки към столицата, войниците на Хафтар се укрепиха на подходите към нея и през цялото това време се сражаваха с променлив успех в позиционни битки.

Продължаващата конфронтация доведе до смъртта на стотици хора и унищожаването на важни инфраструктурни съоръжения, хиляди местни жители са принудени да напуснат домовете си.

В Либия паралелно съществуват два органа на изпълнителната власт: международно признатият ПНС на Фаиз Сарадж и временният кабинет на Абдула Абдуррахман ат-Тани, действащи в източната част на страната, заедно с парламента и подкрепени от армията на Халифа Хафтар.

Турция планира военна база в Либия

Турция планира военна база в Либия

Анкара може да изгради база край Триполи след завършване на експанзията си в Катар