Либийско-турският меморандум за морските граници в Средиземно море е резултат от изнудване от страна на Турция спрямо либийското правителство. Това заяви министърът на външните работи на Гърция Никос Дендиас, цитиран от "Катимерини".

Според него меморандумът е "напълно лишен от съдържание".

Дендиас заяви, че ходът на Анкара е бил очакван още от юли и са били предприети редица действия за неговото предотвратяване. Независимо от това обаче правителството на Либия е подписало текста, заради "изнудването" от Турция и напредъка на армията на генерал Хафтар по думи на външния министър.

Гърция гони либийски посланик заради морския меморандум с Турция

Гърция гони либийски посланик заради морския меморандум с Турция

Защото Турция иска да отнеме морските зони на Крит, Родос и други острови

Халифа Хафтар е командващ Либийската национална армия, която контролира източната част на Либия и участва в гражданска война срещу признатото от ООН правителство на Либия със седалище в Триполи.

Армията на Хафтар има подкрепата на Камарата на представителите на Либия, която осъди либийско-турския меморандум.

Дендиас съобщи, че Гърция ще подготви нота, която ще бъде връчена в ООН. Освен това ще предприеме необходимите мерки в рамките на международното и морското право, които ще докажат невалидността на меморандума.

Той посочи, че Гърция и Египет са се ангажирали да проведат преговори със "строг график", за да определят собствените си изключителни икономически зони.

Турският парламент ратифицира спорното споразумение с Либия

Турският парламент ратифицира спорното споразумение с Либия

През март 2019 г. Гърция, Кипър и Израел подписаха споразумение за създаване на т. нар. Източносредиземноморски тръбопровод