Анкара разкритикува остро "арогантните" коментари на френския президент Еманюел Макрон по отношение на тлеещия конфликт в Източното Средиземноморие, който противопостави Турция срещу Гърция и останалата част от Европейския съюз, съобщава "Франс прес".

"Френският президент Макрон отново направи арогантно... изявление", изтъкнаха от турското външно министерство, като добавиха, че коментарите на френския държавен глава били признак "за собствената му слабост и отчаяние".

Макрон иска обща позиция на ЕС за Турция

Макрон иска обща позиция на ЕС за Турция

Среща на седем страни членки на ЕС в Средиземно море

По-рано днес Макрон обяви, че среща на седем страни членки на Европейския съюз в Средиземно море, която се провежда днес, ще настоява за обща позиция на Общността по отношение на Турция. 

Отношенията между ЕС и Турция сериозно се обтегнаха по редица въпроси, включително сондажите за газ и петрол в Средиземно море, където Анкара е в сблъсък с Кипър и Гърция.

Макрон каза също по време на пресконференция в Корсика, че Франция и Германия работят върху координирани действия, за да покажат солидарност с Гърция, където хиляди мигранти бяха евакуирани от претъпкан лагер заради пожар на гръцкия остров Лесбос.

Турция нападна Макрон, изпаднал в "истерия" за Сирия, Либия и Средиземноморието

Турция нападна Макрон, изпаднал в "истерия" за Сирия, Либия и Средиземноморието

Изостряне на напрежението между Турция и Франция