Външният министър на Турция обяви, че френският президент Еманюел Макрон е изпаднал в истерия заради развитието на конфликтите в Либия и Сирия и спора за морските граници в Източното Средиземноморие, информира "Ройтерс".

Отношенията между съюзниците в НАТО Турция и Франция се влошиха заради спорни политики в Сирия, Либия и спора на Турция с Гърция за енергийни ресурси, като двете страни си размениха остри нападки през последните седмици.

Турция заклейми "Шарли ебдо" за карикатурите на Мохамед, смъмри Макрон

Турция заклейми "Шарли ебдо" за карикатурите на Мохамед, смъмри Макрон

Разкритикува остро и Макрон в тази връзка

Анкара обвинява Париж, че политически подкрепя либийския генерал Халифа Хафтар срещу международно признатото правителство със седалище в Триполи, като преди това му е оказал военна помощ за борба с ислямистките екстремисти. Париж отрича това.

"В Либия те (Франция) подкрепиха пучиста Хафтар и допуснаха груба грешка", подчерта турският външен министър Мевлют Чавушоглу, като допълни: "Нещата се промениха, балансите се промениха, Хафтар беше победен и Макрон стана истеричен."

Турция и Франция също така почти стигнаха до сблъсък през юни, след като френски военен кораб се опита да инспектира турски кораб като част от оръжейното ембарго на ООН срещу Либия.

Гърция отсече: Турция трябва да се откаже от "заплахите", за да започнат преговори

Гърция отсече: Турция трябва да се откаже от "заплахите", за да започнат преговори

Гърция улици в лъжа генералния секретар на НАТО

Говорейки пред репортери в Анкара Чавушоглу каза също, че Турция била осуетила френската надежда на Хафтар да завземе либийската столица, като е предоставила военна подкрепа на правителството на националното съгласие, отблъсквайки офанзивата на Хафтар през юни.

"С тази истерия той не знаеше какво да прави. Веднага след това той каза, че нашите кораби са тормозили корабите им в Източното Средиземноморие, но не са могли да документират това и бяха унизени", коментира още турският първи дипломат. 

Засега от Елисейския дворец и от френското външно министерство не са коментирали думите на турския властник.

Гърция, Кипър, Италия и Франция дрънкат оръжие в Източното Средиземноморие

Гърция, Кипър, Италия и Франция дрънкат оръжие в Източното Средиземноморие

Военно учение "под носа" на Турция

Франция подкрепи Гърция в Източното Средиземноморие, като се присъедини към военни учения с Италия, Гърция и Кипър на фона на конфликтни гръцко-турски териториални претенции за континентални шелфове в зони за сондиране за петрол и природен газ.

Чавушоглу заяви, че Франция била страната, провокираща най-много Гърция в Източното Средиземноморие и призова Париж да си сътрудничи с Турция за постигане на регионална стабилност.

"Няма нужда от такова истерично поведение от страна на Франция, това ги прави да изглеждат смешни. Ние сме две страни членки на НАТО", отбеляза турският външен министър.