Турция заклейми решението на френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо" да препечата карикатури на пророка Мохамед и осъди "неприемливата" декларация за подкрепа на френския президент Еманюел Макрон, съобщава "Франс прес".

"Шарли ебдо", чиято редакция беше окървавена през 2015 г. от въоръжени ислямисти, отбеляза началото на съдебния процес срещу 14 заподозрени за нападението, като препубликува карикатури, които първоначално са били публикувани през 2006 г., което предизвика възмущение в мюсюлманския свят.

"Шарли ебдо": Започна делото срещу 14 души за клането в Париж

"Шарли ебдо": Започна делото срещу 14 души за клането в Париж

Нападнат беше и еврейски супермаркет

Турция, преобладаващо мюсюлманска, но официално светска държава, се присъедини към Пакистан при официалното осъждане на препубликуването на карикатурите и разкритикува Макрон, че защитава "свободата на богохулство" на списанието.

"Ние категорично осъждаме решението на списание "Шарли ебдо" да публикува отново карикатури, които не уважават нашата религия и нашия пророк", се казва в изявлението на турското външно министерство.

"Опитите на френските власти, особено на президента Макрон, да обяснят това в контекста на свободата на изразяване, са неприемливи", подчерта турското външно ведомство и добави, че карикатурите са "прицелени към нашите свещени ценности".

Осъждането на Макрон от страна на Турция допълва дългия списък от разногласия между Анкара и Париж, които са противници в конфликта в Либия, както и са в конфликт във връзка с морските права в Източното Средиземноморие.

Дванадесет души, включително някои от най-известните карикатуристи на Франция, бяха убити при нападението срещу редакцията на "Шарли ебдо", което се случи по време на продължило три дни нападение в района на Париж, при което загинаха 17 души.

Срещу 14 души, обвинени в подпомагане на ислямистите да щурмуват "Шарли ебдо" и еврейски супермаркет, започна съдебен процес днес при засилена полицейска охрана.