В Париж започна делото срещу 13 мъже и една жена за нападенията от януари 2015 г. срещу редакцията на сатиричното издание "Шарли ебдо" и еврейски супермаркет във френската столица, белязали началото на вълна от ислямистко насилие в Европа, съобщават световните осведомителни агенции.

17 души и всичките трима нападатели загинаха по време на продължилите три дни атаки.

Убиха терористите Куаши

Убиха терористите Куаши

След многочасова операция френските спецчасти убиха двамата братя Куаши, които извършиха кървата баня в редакцията на парижкото списание "Шарли ебдо". Държаният от тях заложник е освободен

Подсъдимите по делото са обвинени, че са купили оръжие и коли, използвани от нападателите, или са подпомогнали с логистиката на атаката. Повечето от обвиняемите казват, че са мислели, че помагат на заговор за обикновено нападение.

Трима от подсъдимите, включително и единствената обвинена жена, ще бъдат съдени задочно, след като заминаха в зоните на конфликт, за да се присъединят към терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава").

Куаши убивали с оръжие от Балканите

Куаши убивали с оръжие от Балканите

Хамас осъди атентата

При нападенията преди пет години първо братята Шериф и Саид Куаши откриха огън на 7 януари в редакцията на "Шарли ебдо" и убиха 12 души, а после избягаха. Те твърдяха, че извършват нападението от името на "Ал Кайда".

Два дни по-късно Амеди Кулибали атакува еврейски супермаркет, като уби четирима заложници в името на ДАЕШ. През това време братя Куаши нахлуха в печатница извън френската столица.

И тримата нападатели бяха убити същия ден при двойна полицейска операция, протекла по едно и също време. Същата година през ноември десетина ислямисти атакуваха ресторанти и барове и концертна зала в Париж и убиха 130 души.

Заловихме авер на терористите Куаши на турската граница

Заловихме авер на терористите Куаши на турската граница

Заповедта е издадена от френските съдебни власти