Европейският съюз одобри план на гръцкото правителство да отдели 341 милиона евро (339.5 милиона щатски долара) за резервоар тип тръбопровод, в който да съхранява енергия от 900 MW, съгласно правилата си за държавна помощ.

Европейската комисия одобри мярката, с която гръцката държава ще финансира изграждането и експлоатацията на свързани към мрежата системи за съхранение на енергия с обща мощност 900 MW.

Проектните предложения ще бъдат избрани в рамките на конкурентна тръжна процедура, като изпълнението им ще бъде възложено по договори, които ще бъдат сключени до края на 2023 година. Целта е проектите да бъдат завършени до края на 2025 година.

Държавната помощ, която ще възлиза на 341 милиона евро, ще бъде под формата на безвъзмездна инвестиция в проектите за по време на тяхното строителство. Освен това всяка година ще бъде отпускана определена субсидия и това ще продължи през първите 10 години от започването на проекта. Финансовата помощ ще бъде по 380 000 евро за мегават.

Част от проекта ще бъде финансирана по гръцката част на Общоевропейския план за възстановяване и устойчивост, с който ЕС финансира различни проекти с идеята да намали отрицателните икономически ефекти от COVID-пандемията.

В рамките на тръжната процедура ще бъде определена годишната субсидия за всеки проект.

Радев иска повече газ от Гърция

Радев иска повече газ от Гърция

Българската държава притежава 20% от собствеността на терминала в Александруполис

Предвиден е и коригиращ механизъм за връщане на средствата, ако се окаже, че при съхранението на енергията се акумулират приходи, които покриват и размера на субсидията.