Постигнато е споразумение между страните от Европейския съюз да се окаже помощ на Гърция- в икономически и финансов аспект държавата с най-сериозни проблеми от страните в еврозоната и изправена пред задачата да съкрати драстично бюджетния си дефицит.

Договореността бе постигната след среща, в която участваха президентът на ЕС Херман ван Ромпой, председателят на комисията Жозе Барозу, държавните глави на Франция и Германия Никола Саркози и Ангела Меркел, както и директорът на Европейската централна банка Жан Клод Тирише.
На срещата присъства и гръцкият премиер Георгиус Папандреу.

За такава инициатива обявиха още преди дни Саркози и Меркел, но тя до този момент не бе потвърдено както от банката, така и от комисията.
Подробности около плана за помощ на Гърция трябва да бъдат публикувани в близко бъдеще. Този план обаче не включва използване на средства от Международния валутен фонд.

Информацията обаче за постигане на споразумение предизвика падане на курса на еврото на валутните пазари. От 1.38 за долар курсът на еврото падна до 1.37.

"Ние трябва да подкрепим Гърция, това е задача както на Европа, така и Европейския съюз", заяви също премиерът на Испания Хосе Родсригес Сапатеро - държавен глава на страна, която също сериозно пострада от кризата.

Преди дни премиерът Папандреу призова на Гърция да се окаже както политическа, така и психологическа помощ.
Днес след това гръцките държавни чиновници организираха национална стачка.