Европейският съюз (ЕС) предложи да се договори  преди евентуалното приемане на тавана на цените на руския петрол, както и да смекчи изискванията за морския транспорт, свързан с руски петрол.

Това съобщи Bloomberg, като се позова на документ на ЕС.

Този преходен период ще се прилага за натоварен преди 5 декември и разтоварен преди 19 януари товар.

Проектът също така предвижда смекчаване на по-ранно предложение, което би забранило за неопределено време на кораби, превозващи руски петрол, закупен на цени над тавана, по-нататъшен достъп до европейски услуги, свързани с по-нататъшното транспортиране на петрол, независимо от неговия произход.

Западът почти готов с таван на цената на руския петрол

Западът почти готов с таван на цената на руския петрол

За прилагането му обаче е нужно сътрудничеството с Индия и други страни

Въпросът е, че забраната за получаване на тези услуги се отнася само за онези кораби, които умишлено превозват руски нефт или нефтопродукти, закупени на цена над "тавана". Освен това забраната трябва да е в сила само в рамките на 90 дни след датата на разтоварване на кораба с товар, закупен над ценовия лимит.

По-рано във вторник The Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници, съобщи, че Съединените щати и техните съюзници планират на 23 ноември да се договорят за "таван" на цените на руския петрол не по-висок от $60 - $70 за барел. Според вестника за сряда е насрочена среща на представители на 27 страни от ЕС, които ще се опитат единодушно да договорят цената на петрола. Очаква се страните от Г-7 да одобрят тавана на цените в синхрон с ЕС.

ЕС вече се е съгласил с такъв механизъм на ценообразуване, но страните-членки на ЕС все още не са се споразумели за някои подробности, включително нивото на самата цена на петрола.

През септември Г-7 одобри план за въвеждане на таван на разходите за руски петрол, надявайки се да ограничи приходите на руския бюджет от продажбата на енергийни ресурси. Според плана от 5 декември компаниите от ЕС и Обединеното кралство ще могат да предоставят морски транспорт, застрахователни, финансови и брокерски услуги, свързани с руски петрол по целия свят, само ако той бъде закупен на цена под определено ниво.

Подобни ограничения за петролни продукти ще влязат в сила от 5 февруари 2023 г.

ЕК предлага таван на цената на газа от 275 евро за MWh

ЕК предлага таван на цената на газа от 275 евро за MWh

Предвижда се мярката да влезе в сила от 1 януари 2023 г.

Съюзниците по-рано са обсъждали определянето на таван между 40 и 60 долара за барел. Целта на ограниченията е да задържат руския петрол на пазара, за да избегнат скокове на цените, но в същото време да намалят приходите на Москва.

Участниците на пазара отбелязват, че не е ясно как ще работи механизмът, а също така го смятат за излишен, тъй като руският петрол вече се продава със сериозна отстъпка спрямо Brent - около 20-30 долара за барел.

В понеделник руският вицепремиер Александър Новак заяви, че Русия не възнамерява да доставя петрол и петролни продукти на страни, които ще се присъединят към механизма на "ценовия таван", може би за това ще трябва да намалят производството.

"Вярваме, че политизирането на енергийния сектор може да доведе само до дефицит на ресурси и проблеми с енергийните доставки. Таванът на цените е именно акт на безпрецедентна намеса в пазарните принципи на функциониране на петролния пазар, което неизбежно ще доведе до спад в инвестициите, намаляване на предлагането и недостиг на предлагане на петрол и всякакви други борсови стоки, към които този механизъм може да се приложи в бъдеще", каза Новак.

"Русия потвърждава статута си на надежден енергиен доставчик на световния пазар и пазарния статус на нашите отношения с партньорите. В тази връзка ние не планираме да доставяме петрол и петролни продукти на страни, които ще прилагат принципа на тавана на цените с последваща преориентация на доставки към пазарно ориентирани партньори или намаляване на производството", подчерта вицепремиерът.

Припомняме, че Европейската комисия (ЕК) предложи таван на цената на природния газ за Европейския съюз от 275 евро за мегаватчас (MWh) за фючърсите по холандския индекс TTF, който служи като еталон за целия континент, съобщава "Ройтерс".

Таванът ще влезе в сила от 1 януари 2023 г. и действието му ще продължи една година, заяви европейският комисар по енергетиката Кадри Симсон.