Европейският съюз трябва да предприеме мерки срещу Индия, която препродава руски петрол в Европа като рафинирано гориво, включително дизел. Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел, цитиран от "Ройтерс".

През изминалата година Индия се превърна в най-големия купувач на руски петрол след нахлуването на руските сили в Украйна на 24 февруари 2022 г. Достъпът до евтин руски суров петрол повиши производството и печалбите в индийските рафинерии, което им позволи да изнасят рафинирани продукти конкурентно в Европа и да заемат по-голям пазарен дял.

В интервю за "Файненшъл таймс" Борел заяви, че ще повдигне въпроса пред външния министър на Индия Субраманям Джайшанкар на предстоящата им среща днес.

"Ако дизелът или бензинът, които влизат в Европа от Индия, се произвеждат с руски петрол, това със сигурност е заобикаляне на санкциите и държавите членки трябва да предприемат мерки", подчерта топ дипломатът на ЕС.

Индия е внесла 10 пъти повече руски петрол през 2022 г.

Индия е внесла 10 пъти повече руски петрол през 2022 г.

Страната е спестила около 5 млрд. долара, тъй като е увеличила покупките на суров петрол от Москва

"Индия купува руски петрол, това е нормално. Но ако те използват това, за да се превърнат в център, където руският петрол се рафинира, а вторичните продукти се продават на нас, трябва да вземем мерки", настоя той.

Индийските рафинерии, които преди купуваха руски петрол рядко поради високите транспортни разходи, внесоха между 970 000 и 981 000 барела на ден от него през фискалната 2022/23 г. (април-март), което е над 1/5 от общия внос на гориво в страната.

Най-големият производител на петрол в Русия -"Роснефт", и индийската държавна компания "Индиън ойл корпорейшън" сключиха споразумение за значително увеличаване и диверсификация на сортовете петрол, доставяни в Индия.

Индия продължава вноса на руски петрол

Индия продължава вноса на руски петрол

Ню Делхи балансира в полза на собствените си интереси

Преди нахлуването на Русия в Украйна Индия изнасяше за Европа средно по 154 000 барела дизелово и реактивно гориво на ден. Този износ обаче нарасна до 200 000 барела на ден, след като от 5 февруари тази година ЕС забрани вноса на руски петролни продукти.

Борел посочи, че националните власти на страните членки трябва да приложат всеки механизъм за пресичане на потока от руски петрол. По негови думи ЕС може да въведе мерки срещу купувачите на индийски рафинирани горива, за които се смята, че са получени от руски суров петрол.

"Ако продават, то е защото някой купува. И трябва да следим кой купува", подчерта той.

Западът купувал руски петрол от Индия

Западът купувал руски петрол от Индия

Руски сенатор разкри как се заобикалят санкциите срещу Кремъл