Индийският внос на руски петрол се е увеличил десетократно миналата година. Това съобщава БиБиСи, позовавайки се на индийския държавен кредитор Bank of Baroda.

Данните показват, че третата по големина икономика в Азия е спестила около 5 млрд. долара, тъй като е увеличила покупките на суров петрол от Москва. Това идва на фона на намаления внос от западните страни след нахлуването на Русия в Украйна.

Русия продава енергийни суровини с отстъпка на страни като Китай и Индия. Индия е третият по големина вносител на петрол в света.

През 2021 г. руският петрол представляваше само 2% от годишния внос на суров петрол в Индия. Тази цифра сега възлиза на почти 20 процента. Покупките на петрол от Русия през последната финансова година са й спестили около 89 долара на тон суров петрол, показват данните.

Въпреки натиска от страна на САЩ и Европа, Индия отказа да се придържа към западните санкции върху руския внос. Ню Делхи също така не осъди нахлуването на Русия в Украйна.

Индия защити своите покупки на петрол, заявявайки, че като страна, зависима от вноса на енергия и с милиони, живеещи в бедност, тя не е в състояние да плаща по-високи цени.

Припомняме, че в началото на годината индийският внос на руски петрол достигна рекордни нива.

Индия продължава вноса на руски петрол

Индия продължава вноса на руски петрол

Ню Делхи балансира в полза на собствените си интереси