Правителствата на страните - членки от ЕС работят за избирането на единен европейски кандидат за поста на нов изпълнителен директор на Международния валутен фонд (МВФ). Той трябва да наследи на поста Кристин Лагард. Това съобщи в петък Ройтерс, позовавайки се на източници.

Според агенцията, Европейският съюз в момента разглежда кандидатите от българската представителка Кристалина Георгиева, която е главен изпълнителен директор на Световната банка, бивш председател на Еврогрупата и бивш министър на финансите на Нидерландия Йерон Дейселблум, министър на икономиката и бизнеса на Испания Нади Калвино, настоящият председател на Еврогрупата португалецът Марио Сентено и гуверньора на централната банка на Финландия Оли Рен.

Спрягат Кристалина Георгиева за шеф на Международния валутен фонд

Спрягат Кристалина Георгиева за шеф на Международния валутен фонд

Шансът ѝ обаче бил малък

Изпълнителният съвет на Международния валутен фонд обяви в петък началото на процеса на избиране на нов управляващ директор на организацията в замяна на Кристин Лагард, която подаде оставка във връзка с номинирането ѝ за ръководител на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Спрягат Кристалина Георгиева за шеф на ЕК

Спрягат Кристалина Георгиева за шеф на ЕК

Тя има редица предимства за спечелването на поста

На 2 юли Срещата на върха на ЕС определи Лагард за позиция на ръководител на ЕЦБ. В тази връзка, в същия ден Лагард обяви, че временно престава да изпълнява задълженията на управляващия директор на МВФ. 16 юли подаде оставка като ръководител на фонда. Решението ще влезе в сила на 12 септември.

По споразумение МВФ се оглавява от европеец, а Световната банка от американец.