Финансовите министри от ЕС съгласуваха мерки за укрепване на финансовата дисциплина на страните-членки на общността, съобщи АФП.

Те се договориха за въвеждане на санкции спрямо страните, които нарушават ограниченията на бюджетния дефицит.

Според президента на Европейския съвет Херман ван Ромпуй санкциите ще имат както финансов, така и нефинансов характер. Не се съобщава какви именно механизми и условия на санкции предвижда Евросъюзът.

Ван Ромпуй отбеляза също, че участниците в срещата са готови да продължат обсъждането на мерките за реформиране на Пакта за стабилност и икономически ръст - документ, регулиращ бюджетния дефицит и държавните дългове на страните-членки.

Съгласно приетия през 2007 г. пакт, годишният бюджетен дефицит на страните от ЕС не трябва да превишава 3% от БВП. Държавният дълг на свой ред не трябва да превишава 60% от БВП.

Същевременно финансовите министри отхвърлиха предложението на Германия да обявяват банкрут страните, чиито икономики са се оказали в несъстоятелност.

На 7 май европейските лидери решиха да създадат антикризисен фонд на стойност 750 млрд. евро, който трябва да подпомогне стабилизацията на финансовите системи на държавите от Евросъюза.