Европейският съюз постигна споразумение за вноса на банани със страните от Латинска Америка, като по този начин сложи край на най-продължителния търговски спор в света, съобщава EUObserver.

Споразумението, сключено в Женева, ще гарантира това ЕС постепенно да сложи край на преференциалното си отношение към износителите на банани от страните от Африка, Карибския басейн и Пасифика.

По-малки производители като Тайланд и Филипините също ще имат полза от споразумението, според което ЕС ще намали митата върху бананите от 176 евро на тон на 114 евро на тон до 2017 година.

В замяна се очаква латиноамериканските страни да се откажат от жалбите си срещу ЕС в Световната търговска организация. Споразумението би трябвало да подпомогне и действащите многостранни търговски преговори. По-високата конкуренция между производителите би трябвало да доведе до по-ниски цени за европейските потребители.

За да влезе в сила, споразумението следва да бъде официално одобрено от всяка една от участващите страни.

Преди да бъде сключено това споразумение, бившите колонии от Африка, Карибския басейн и Тихия океан внасяха банани в ЕС без тарифа. Спорът за вноса на банани в ЕС се засили през 1993 година, когато ЕС установи политика на преференции и спрямо внос от бивши британски и френски колонии, но напреженията по въпроса могат да бъдат проследени назад до 70-те години.

Постигането на споразумение срещна пречки във връзка с равнището на компенсациите, които ЕС ще предложи на страните от Африка, Карибския басейн и Тихия океан, като окончателната сума ще възлиза приблизително на 200 милиона евро.

ЕС в момента преговаря за двустранни търговски споразумения с редица страни и търговски организации в Латинска Америка. Въпреки това редица евродепутати, въоръжени с новите си правомощия според Лисабонския договор, миналата седмица дадоха да се разбере, че ще опитат да блокират предстоящото търговско споразумение.

Делегация от неправителствени организации, занимаващи се с човешките права от Колумбия, миналата седмица се срещнаха с представители на всички парламентарни групи, като настояха за блокирането на споразумението с Колумбия, заради големия брой убийства на профсъюзни активисти в страната.