Европейският съюз ще измени санкциите си срещу Москва, позволявайки размразяването на някои средства на водещи руски банки, които може да са необходими за облекчаване на затрудненията в световната търговия с храни и торове. Това съобщава "Ройтерс", позовавайки се на проектодокумент.

Съгласно променения регламент, който се очаква да бъде приет от ЕС днес, страните членки на Съюза ще могат да размразят блокирани преди това икономически ресурси, притежавани от най-големите руски кредитори ВТБ, "Совкомбанк", "Новикомбанк", "Банка Откритие ФС", ВЕБ, "Промсвязбанк" и Банката на Русия.

ЕС наложи санкции срещу няколко руски банки

ЕС наложи санкции срещу няколко руски банки

ВТБ, ФК Откритие, Новикомбанк и Совкомбанк

Освен това, според новите санкции активите на най-голямата руска банка - "Сбербанк", също ще подлежат на замразяване, с изключение на ресурсите, необходими за търговията с храни, обясни служител на ЕС.

В проектодокумента се посочва, че блокираните пари могат да бъдат освободени, "след като се установи, че такива средства или икономически ресурси са необходими за закупуване, внос или транспорт на селскостопански и хранителни продукти, включително пшеница и торове".

Изключват 7 руски банки от SWIFT

Изключват 7 руски банки от SWIFT

Списъкът може да бъде разширен...