Правителствата на страните от Европейския съюз се споразумяха да удължат с една година отмяната на митата и квотите върху вноса от Украйна, съобщава "Ройтерс".

Целта е да се помогне на икономиката ѝ по време на войната с Русия.

Швеция, която държи шестмесечното ротационно председателство на ЕС, заяви, че посланиците на Съюза са се съгласили с удължаването на днешната си среща. Европейският съюз премахна митата за първите 12 месеца през юни 2022 г.

Отмяната на всички мита обаче доведе до недоволство от земеделски производители, което прерасна в това, че по-рано този месец Полша и Унгария забраниха част от вноса на зърно от Украйна.

Още преди нахлуването на Русия през февруари 2022 г. Украйна се възползваше от премахването на поповечето от митата на ЕС, в някои случаи с преходни периоди, съгласно споразумението за свободна търговия между ЕС и Украйна, прилагано от 2016 г.

Забраната за внос от Украйна ни довела до ефекта "кон за кокошка"

Забраната за внос от Украйна ни довела до ефекта "кон за кокошка"

Решението облагодетелствало стотина земеделци, а останалите търпят негативите

ЕС обаче запази митата и квотите по това споразумение за най-чувствителните земеделски продукти от Украйна, като месо, млечни продукти, захар и някои зърнени култури.

Сега Европейската комисия предложи изплащане на компенсации на фермерите в пет държави, граничещи с Украйна, както и разрешаване на тези страни да забранят вътрешните продажби на определени зърнени култури от Украйна, като същевременно разрешават транзита им за износ в трети страни.

Държавите се превърнаха в транзитен маршрут за украинското зърно, което Киев не можеше да се изнася през своите черноморски пристанища.

Вчера комисията по международна търговия на Европейския парламент подкрепи с голямо мнозинство спирането на митата върху вноса за още една година преди окончателното гласуване през май.

ЕК обвини Полша и Унгария в неприемливи действия спрямо украинското зърно

ЕК обвини Полша и Унгария в неприемливи действия спрямо украинското зърно

Всички решения в рамките на ЕС трябва да се координират и съгласуват, изтъкват от ЕК