Втори ден продължават разговорите между Полша и Украйна за възобновяване на транзита на зърно и други хранителни продукти, който Полша забрани преди дни. Това потвърди полският министър на земеделието Робърт Телус, цитиран от Reuters.

По думите му разговори се водят както с Украйна, така и с Европейския съюз, за да се намери решение на казуса. "Искаме тези продукти да отидат в Европа, но да навлязат дълбоко в Европа", заяви Телус.

Той припомни, че през вчерашния ден - 17 април, двете страни седнаха на разговори, които Телус уточни, че са били дълги, но просто технически.

Припомняме, на 15 април стана ясно, че Полша забранява вноса на украинско зърно, както и на някои други хранителни продукти. Ден по-късно бе уточнено, че се забранява и транзита на тези стоки, тъй като е твърде вероятно те да достигнат до местния пазар. Унгария и Словакия също въведоха забрана на вноса на украинско зърно, а ЕС осъди действията на страните членки като неприемливи.

На 16 април служебният министър на земеделието Явор Гечев заяви, че България също обмисля да въведе подобна забрана, но повече подробности не са предоставени до този момент.

И Унгария забранява вноса на зърно от Украйна

И Унгария забранява вноса на зърно от Украйна

Мярката ще бъде в сила до 30 юни