Министърът на аграрната политика и храните на Украйна Николай Солский ще проведе разговори във Варшава в понеделник относно възобновяването на износа на украински селскостопански продукти през територията на Полша.

Това съобщи Би Би Си.

Според информационна агенция Укринформ министър Солский е заявил това в неделя по време на телемаратон на украински канали.

По думите на Солский, на първо място той възнамерява да обсъди с поляците възобновяването на транзита на украински товари.

Освен срещите в Полша, през следващата седмица Солски трябва да проведе разговори с Румъния и Словакия.

Полша и Унгария въведоха ембарго върху вноса на украински селскостопански продукти от 15 април, като обясниха това с необходимостта да защитят фермерите си от падащите цени. Два дни по-рано Словакия забрани продажбата на украинско зърно на своя територия, но не забрани транзита му.

ЕК обвини Полша и Унгария в неприемливи действия спрямо украинското зърно

ЕК обвини Полша и Унгария в неприемливи действия спрямо украинското зърно

Всички решения в рамките на ЕС трябва да се координират и съгласуват, изтъкват от ЕК

България също обмисля да забрани вноса на украински селскостопански продукти - министърът на земеделието на страната заяви това през уикенда.

Европейската комисия осъди тези стъпки на съседите на Украйна, като напомни, че външнотърговската политика на ЕС трябва да бъде координирана.