Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард предупреждава, че инфлацията все още е твърде висока.

"От юли миналата година повишихме лихвените проценти с 350 базисни пункта. Инфлацията обаче все още е висока и несигурността относно нейните предстоящи стойностти се увеличи. Това прави стабилната стратегия занапред от съществено значение", заяви тя във Франкфурт, Германия.

Миналата седмица ЕЦБ реши да избегне банковите сътресения в Европа и САЩ и да повиши лихвените си проценти с още 50 базисни пункта.

Лагард обясни, че този ход е необходим, за да "се намали търсенето" и "да се запазят инфлационните очаквания, като се гарантира, че те ще останат фиксирани".

ЕЦБ пак вдига основните лихви, прогнозират продължителна инфлация

ЕЦБ пак вдига основните лихви, прогнозират продължителна инфлация

Очакват средни нива на инфлацията от 5,3% през 2023 г., 2,9% през 2024 г. и 2,1% през 2025 г.

Тя обаче не даде никакви индикации за предстоящи повишения на лихвите.

"При висока степен на несигурност е още по-важно пътят на курса да зависи от данните. Това означава, че нито сме ангажирани да правим допълнителни повишения, нито сме приключили с увеличаването на процентите", поясни Лагард.

Преди решението на Федералния резерв за лихвения процент днес и в навечерието на позицията на Английската банка утре, Лагард добави, че динамиката на основната инфлация в еврозоната "остава силна", а общата инфлация вероятно ще "намалее рязко" тази година от спад в цените на енергията и облекчаването на затрудненията в доставките.

По нейни думи ЕЦБ не вижда ясни доказателства, че базовата инфлация се движи надолу. Измерванията на базовата инфлация, проследявани от ЕЦБ, в момента са в диапазона 4-8%.

Инфлацията в еврозоната остава твърде висока, предупреждава ЕЦБ

Инфлацията в еврозоната остава твърде висока, предупреждава ЕЦБ

Прогнозите за растеж през 2023 г. обаче били по-добри от очакваното