Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) взе решение да повиши с 50 базисни пункта трите си основни лихвени процента. Причина са прогнози, че инфлацията ще остане твърде висока твърде дълго, съобщиха от европейската финансова институция. Решението е в съответствие на усилията на ЕЦБ да осигури своевременно връщане на инфлацията към средносрочното целево равнище от 2%.

"Засилената несигурност потвърждава колко е важно бъдещите решения на Управителния съвет по паричната политика да се вземат въз основа на данните. Те ще се определят от оценката му на перспективата за инфлацията въз основа на постъпващите икономически и финансови данни, динамиката на основната инфлация и силата на трансмисионния механизъм на паричната политика", заявяват от Европейската централна банка.

От ЕЦБ допълват, че наблюдават напрежението на пазарите и са в готовност да реагира както е нужно, за да бъде запазена ценовата и финансовата стабилност в Еврозоната. От финансова институция уверяват, че банковият сектор в Еврозоната е устойчив и има силни капиталови и ликвидни позиции, а инструментариумът на политиката на ЕЦБ е напълно пригоден да осигури ликвидна подкрепа на финансовата система в Еврозонатапри необходимост и да запази безпороблемното функциониране на трансмисионния механизъм на паричната политика.

ЕЦБ пак повиши основните лихвени проценти

ЕЦБ пак повиши основните лихвени проценти

Запазване на курса на затягане

Последните макроикономически прогнози на експертите на Европейската централна банка са завършени в началото на март, преди последното напрежение на финансовия пазар, което внася допълнителна несигурност за базисната оценка на инфлацията и растежа. Преди последните събития базовата прогноза за траекторията на общата инфлация вече е ревизирана надолу, главно поради по-малък принос на енергийните цени от очакваното по-рано. Към момента експертите на ЕЦБ очакват средните нива на инфлацията да бъдат 5,3% през 2023 г., 2,9% през 2024 г. и 2,1% през 2025 г.

Германия пришпорва ЕС за банков съюз

Германия пришпорва ЕС за банков съюз

Шолц настоява и за облекчаване на регулациите на национално ниво

Същевременно се отчита продължаващ силен базисен ценови натиск. През февруари инфлацията без компонентите енергоносители и храни продължи да се увеличава и очакват тя да бъде средно 4,6% през 2023 г. Тази стойност е по-висока от предвиденото в декемврийските прогнози. Очаква се тя да спадне впоследствие до 2,5% през 2024 г. и 2,2% през 2025 г. с отминаването на увеличаващия се натиск от сътресения в предлагането в миналото и от отварянето на икономиката и с все по-силното потискащо въздействие на затегнатата парична политика върху търсенето.

Базовата прогноза за растежа през 2023 г. се повишава до средно 1,0% в резултат от поевтиняването на енергоносителите и от по-голямата устойчивост на икономиката срещу проблемите в международен план. Експертите на Европейската централна банка впоследствие той да се увеличи до 1,6% през 2024 г. и 2025 г. благодарение на стабилния пазар на труда, подобряващото се доверие и възстановяването на реалните доходи. Същевременно темповете на растежа през 2024 г. и 2025 г. са по-слаби от предвиденото в прогнозите от декември поради затягането на паричната политика.

Инфлацията в еврозоната намалява, но цените продължават да растат

Инфлацията в еврозоната намалява, но цените продължават да растат

Понижението на инфлацията до 8,5% през февруари е по-малко от очакваното

Основните лихвени проценти на ЕЦБ

Управителният съвет взе решение да повиши с 50 базисни пункта трите основни лихвени процента на ЕЦБ. Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение ще бъдат повишени съответно до 3,50%, 3,75% и 3,00%, считано от 22 март 2023 г.

Програмата за закупуване на активи (APP) и програмата за закупуване на активи в условията на извънредна ситуация, причинена от пандемия (PEPP)

Портфейлът по APP намалява с премерен и предвидим темп, тъй като Евросистемата не реинвестира в пълен размер погашенията по главници на ценните книжа с настъпващ падеж. Намалението ще бъде средно с 15 млрд. евро месечно до края на юни 2023 г., а темпът впоследствие ще бъде определен с течение на времето.

Що се отнася до PEPP, Управителният съвет възнамерява да реинвестира погашенията по главници на ценни книжа с настъпващ падеж, придобити по тази програма, най-малко до края на 2024 г. Във всеки случай, бъдещото постепенно ликвидиране на портфейла по PEPP ще бъде управлявано така, че да се избегне възпрепятстване на целесъобразната ориентация на паричната политика.

Управителният съвет ще продължи да подхожда гъвкаво към реинвестирането на изплащанията, ставащи дължими в портфейла по PEPP, така че да противодейства на свързаните с пандемията рискове за трансмисионния механизъм на паричната политика.

 Световната банка предупреждава за глобална рецесия, очаква рязко, дълготрайно забавяне

Световната банка предупреждава за глобална рецесия, очаква рязко, дълготрайно забавяне

Глобална рецесия сега, ще е първият път от 1930 г. когато има две глобални рецесии в рамките на едно и също десетилетие

Операции по рефинансиране

По отношение на изплащането от банките на заети в целевите операции по дългосрочно рефинансиране средства, ЕЦБ ще подлага на редовна оценка приноса на целевите операции по кредитиране за позицията й по паричната политика.

"Управителният съвет има готовност да коригира всички свои инструменти в рамките на мандата си, за да осигури връщане на инфлацията на целевото равнище от 2% в средносрочен план и да запази гладкото функциониране на трансмисионния механизъм на паричната политика. Инструментариумът на политиката на ЕЦБ е напълно пригоден да осигури ликвидна подкрепа на финансовата система в Еврозоната, ако се наложи. Освен това инструментът за защита на трансмисионния механизъм на паричната политика е на разположение за противодействие на нежелана, хаотична пазарна динамика, застрашаваща сериозно предаването на паричната политика във всички държави от Еврозоната. Това ще позволи на Управителния съвет да изпълнява по-ефикасно мандата си за ценова стабилност", посочват още от Европейската централна банка.