Европейската централна банка (ЕЦБ) увеличи основните си лихвени проценти с нови 50 базисни пункта (0,5 процентни пункта). Това съобщи ЕЦБ на официалната си страница след проведеното днес заседание по паричната политика.

Така лихвеният процент по депозитите става 2,5 на сто, а ставката по пределното кредитно улеснение достига 3,25 на сто. Лихвата по операциите по рефинансиране нараства до 3 на сто. Новите стойности влизат в сила от 8 февруари.

Това е петото поредно решение на Управителният съвет на ЕЦБ да вдигне основните си лихви, след като през юли 2022 г. ги увеличи с 50 базисни пункта (0,5 процентни пункта) за първи път от 11 години. На последвалите заседания повишенията бяха определени- със 75 базисни пункта през септември, и с още 75 базисни пункта през октомври. На последната си среща през декември 2022 г. ЕЦБ забави темпа на покачване на лихвите, като ги вдигна с 50 базисни пункта.

Вчера Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ също увеличи водещата си лихва, но с 25 базисни пункта (0,25 процентни пункта) до диапазона 4,50-4,75 на сто. Това бе осмо поредно повишение на лихвите от страна на УФР, след като в началото на миналата година започна да ги увеличава от нулево равнище.