Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард обяви, че лихвените проценти ще бъдат увеличени толкова, колкото е необходимо, за да се върне инфлацията до 2 процента.

Лагард не очаква рецесия тази или следващата година

Лагард не очаква рецесия тази или следващата година

ЕЦБ повиши лихвените проценти с повече от очакваното, опасенията за инфлация надделяха над съображенията за растеж

"Изпращаме ясно послание към компаниите, служителите и инвеститорите: инфлацията ще се върне към нашата целева стойност от 2% в средносрочен план, каза тя в коментар за германската Funke Mediengruppe. Предприетите досега мерки вече оказват влияние върху лихвените проценти в еврозоната".

ЕЦБ ден по-рано повиши лихвените проценти повече от очакваното, като сложи край на осем години на отрицателни лихвени проценти за борба с инфлацията, която достигна 8,6% през юни и се очаква да се ускори допълнително. Увеличението от 50 базисни пункта доведе лихвата по депозитите до 0%, слагайки край на осем години на отрицателни лихви. Инвеститорите виждат около 113 базисни пункта допълнителни увеличения на лихвите на ЕЦБ до края на годината, според пазарните залагания.

"Ние ще повишаваме лихвените проценти толкова дълго, колкото е необходимо, за да върнем инфлацията обратно към нашата цел", добави Лагард. Управителният съвет ще "реши правилното темпо за следващите ни стъпки въз основа на новите налични данни".

Цените се повишават до голяма степен поради фактори, които са извън контрола на централните банкери, призна Лагард. Но действията на ЕЦБ бяха насочени към гарантиране, че темпът на инфлация "не остава висок за постоянно", което може да се случи, ако се материализира спиралата на заплатите и цените, каза тя.

ЕЦБ: Войната в Украйна засяга повече Европа, отколкото САЩ

ЕЦБ: Войната в Украйна засяга повече Европа, отколкото САЩ

Сложна ситуация на Стария континент в следващите месеци прогнозира Де Гиндос

Новият инструмент за овладяване на пазарните сътресения, който ЕЦБ представи в четвъртък, "ще поддържа последователността на нашата парична политика, помагайки да запазим цените стабилни в средносрочен план", каза Лагард.