Според основния сценарий на Европейската централна банка еврозоната няма да бъде изправена пред рецесия тази година или през 2023 г., каза президентът Кристин Лагард в четвъртък. Тя обаче подчерта, че "хоризонтът е замъглен".

Лагард отбеляза, че ЕЦБ е много внимателна към развитието на енергийната криза, по-специално на газовия фронт, "защото оказва влияние върху цените на електроенергията".

Тя заяви, че централната банка взема предвид последните развития, включително доставките от Русия по газопровода "Северен поток 1" и решението на Европейския съюз да намали използването на газ с 15%, тъй като те оказват влияние както върху инфлацията, така и върху растежа на еврозоната.

ЕЦБ: Войната в Украйна засяга повече Европа, отколкото САЩ

ЕЦБ: Войната в Украйна засяга повече Европа, отколкото САЩ

Сложна ситуация на Стария континент в следващите месеци прогнозира Де Гиндос

Европейската централна банка повиши лихвените проценти с повече от очакваното в четвъртък, тъй като опасенията за бързата инфлация надделяха над съображенията за растеж, дори докато икономиката на еврозоната се люлее от въздействието на войната на Русия в Украйна, съобщават "Ройтерс" и "Франс 24".

ЕЦБ повиши референтната си лихва по депозитите с 50 базисни пункта до нула процента, нарушавайки собствените си насоки за движение от 25 базисни пункта, тъй като се присъедини към глобалните конкуренти в увеличаването на разходите по заемите. Това беше първото повишаване на лихвите на централната банка на еврозоната от 11 години насам.

Политиците също така се съгласиха да осигурят допълнителна помощ за по-задлъжнелите държави от валутния блок от 19 държави - сред които Италия - с нова схема за закупуване на облигации, предназначена да ограничи нарастването на техните разходи по заеми и така да ограничи финансовата фрагментация.

Слагайки край на осемгодишен експеримент с отрицателни лихвени проценти, ЕЦБ също вдигна основния си лихвен процент по рефинансиране до 0,50% и обеща още повишения вероятно веднага след заседанието си на 8 септември.

На пресконференция президентът на ЕЦБ Лагард коментира многократни въпроси за това как ЕЦБ се отклони от първоначалните си планове за затягане и как новият инструмент за ограничаване на доходността се вписва в нейния основен мандат за борба с инфлацията.

"Ценовият натиск се разпространява във все повече и повече сектори", каза Лагард. "Очакваме инфлацията да остане нежелано висока за известно време." Тя изброи движещи фактори, включително по-високи разходи за храна и енергия и повишаване на заплатите.

Лагард каза, че политиците на ЕЦБ единодушно са решили, че все по-очевидната "материализация" на инфлационните рискове за икономиката, заедно със съгласието им да подкрепят задлъжнелите нации, ако е необходимо, оправдават по-голямото увеличение на лихвите.

"В крайна сметка решихме, че е подходящо да предприемем по-голяма стъпка към излизане от отрицателните лихвени проценти."

ЕЦБ в продължение на седмици насочваше пазарите да очакват увеличение от 25 базисни пункта, но източници, близки до дискусията, казаха, че 50 базисни пункта са "пуснати в игра" малко преди срещата, тъй като индикаторите сочат към по-нататъшно влошаване на перспективите за инфлация.

С инфлация, която вече се доближава до двуцифрена територия, тя е изложена на риск да се утвърди доста над целта на ЕЦБ от 2%, като всеки недостиг на газ през следващата зима вероятно ще тласне цените още по-високо, поддържайки бързия растеж на цените.

Икономисти, анкетирани от "Ройтерс", прогнозираха увеличение от 25 базисни пункта, но повечето казаха, че банката всъщност трябва да повиши с 50 базисни пункта, вдигайки рекордно ниската си лихва по депозитите от минус 0,5% до нула.

Еврото се покачи с цели 0,8% до $1,0261, като се търгуваше за $1,0198 точно преди изявлението, но стана отрицателно в деня, когато Лагард говори.

Новата схема за закупуване на облигации, наречена Transmission Protection Instrument (TPI), има за цел да ограничи нарастването на разходите по заеми в целия валутен блок със затягане на политиката.

"Мащабът на покупките на TPI зависи от тежестта на рисковете, пред които е изправено предаването на политиката", се казва в изявление на ЕЦБ. "TPI ще гарантира, че позицията на паричната политика се предава гладко във всички страни от еврозоната."

Тъй като лихвите на ЕЦБ се покачват, разходите по заеми нарастват непропорционално за страни като Италия, Испания или Португалия, тъй като инвеститорите изискват по-висока премия, за да задържат дълга си.

"ЕЦБ е в състояние да постигне големи успехи с това", каза Лагард.

Ангажиментът на ЕЦБ в четвъртък идва на фона на политическа криза в Италия, която вече тежи върху пазарите след оставката на премиера Марио Драги, който беше предшественикът на Лагард в ЕЦБ.

Увеличението на ЕЦБ с 50 базисни пункта все още е изоставане от глобални колеги на банката, особено от Федералния резерв на САЩ, който вдигна лихвите със 75 базисни пункта миналия месец и вероятно ще се движи с подобен марж през юли.

Но еврозоната е по-изложена на войната в Украйна и заплахата от спиране на доставките на газ от Русия може все пак да насочи блока към рецесия, оставяйки политиците пред дилемата да балансират съображенията за растеж и инфлация.

Италия отново пред дългова криза

Италия отново пред дългова криза

Това може да не е по силите на Марио Драги