Европейската централна банка обяснява на министрите на финансите на еврозоната, че еврозоната може да се нуждае от фискални мерки на стойност 1,5 трилиона евро тази година, за да се справи с икономическата криза, причинена от епидемията COVID-19, съобщава "Ройтерс".

Но на видеоконференция, която приключи в сряда без сделка и след 16 часа преговори, Германия, Холандия и други страни от Северна Европа бяха готови да подкрепят мерките на ЕС на стойност само 500 милиарда евро, заявиха служители, които участват в срещата.

Подкрепата на ЕС би съставила национални мерки, но общите фискални усилия може да са недостатъчни за посрещане на общите нужди от финансиране, заявиха служители.

По време на срещата е преценено, че икономиката на блока може да се свие с 10 процента тази година, но министрите останаха разделени и не успяха да постигнат съгласие за общ текст, най-вече заради съпротивата от страна на Холандия и Италия, заявиха представители.

Италия иска по-амбициозно споразумение с по-ясни препратки към бъдещото издаване на общ дълг, докато Холандия настоява за условия за всяка кредитна линия на ЕС за нуждаещите се страни.

Испания предупреди, че бъдещето на ЕС е изложено на риск. "Това е решаващ въпрос, на който е поставен въпросът за бъдещето на Европейския съюз", заяви министър Луис Планас пред испанско радио. Той заяви, че е оптимист, че по-нататъшните разговори ще доведат до резултати.

Европейската конфедерация на профсъюзите призова европейските държави да удвоят усилията си да направят сделка. "Настоятелно призовавам финансовите министри да постигнат споразумение. С повече от 15 милиона работници, които вече са загубили работата си в Европа, работещите не могат да чакат, докато Еврогрупата се разминава", обяснява генералният секретар Лука Висентини.

На фона на информацията, че няма споразумение за финансови инструменти, които да помогнат на страните от блока, нови данни показват дълбока рецесия в две от най-големите икономики, Франция и Германия, съобщава БиБиСи.

Банката на Франция заяви, че икономиката на страната се е свила с около 6% през първите три месеца на 2020 г., което е най-лошото свиване от 1945 г. насам.

В Германия брутният вътрешен продукт се очаква да се свие с почти 10% между април и юни, заявиха пет водещи икономически институти в доклад, подготвен за германското правителство.

Това би бил най-големият спад от началото на тримесечното водене на записи през 1970 г., казаха те.

Финансов раздор в ЕС, Франция: Срам, срам за Европа, спрете с тази клоунада

Финансов раздор в ЕС, Франция: Срам, срам за Европа, спрете с тази клоунада

ЕС е пред екзистенциален тест за солидарност, може да възстанови или разруши съюза