Европейската централна банка повиши лихвените проценти за осми пореден път и предупреди за по-нататъшно затягане на политиката на фона на борбата с високата инфлация, съобщава "Ройтерс".

Понастоящем ЕЦБ е увеличила разходите по заеми с общо 4% за година - най-бързият темп в историята. Пикът обаче вече се вижда ясно и дебатът постепенно се измества към това колко дълго ще трябва да се запазят лихвите на текущите нива.

"Бъдещите решения на Управителния съвет ще гарантират, че основните лихвени проценти на ЕЦБ ще бъдат доведени до достатъчно ограничителни нива, за да се постигне своевременно връщане на инфлацията към средносрочната цел от 2%, посочиха от банковата институция, след като лихвеният процент по депозитите беше повишен с 25 базисни пункта до 22-годишен връх от 3,5%.

При 6,1% инфлацията вече е доста под двуцифрените показания от миналата есен. Очаква се този спад заедно със значително по-ниските цени на суровините да овладеят бързо растежа на цените през останалата част от годината.

ЕЦБ попари надеждите за скорошно намаляване на лихвите

ЕЦБ попари надеждите за скорошно намаляване на лихвите

Най-рано през септември ще може да се прецени дали предишните мерки са били ефективни

Пазарът на труда обаче остава напрегнат, растежът на номиналните заплати е бърз и основният ценови натиск, най-вече за услугите, остава упорито висок.

По тази причина редица политици вече повдигнаха въпроса за повишаване на лихвените проценти през юли, като почти всички не изключиха подобна възможност и за септември.

ЕЦБ отбеляза, че прогнозите за инфлацията се преразгледат, с изключение на енергията и храните, особено за тази и следващата година, поради минали възходящи изненади и последиците от стабилния пазар на труда върху скоростта на намаляване на инфлацията.

МВФ зове европейските банки да вдигнат лихвите и да "убият звяра"

МВФ зове европейските банки да вдигнат лихвите и да "убият звяра"

За МВФ понижаването на инфлацията е по-важно от опасенията за банковата система

Усложнявайки решението, вчера Федералният резерв на САЩ спря вдигането на лихвените проценти след десет поредни повишения и сигнализира, че глобалният цикъл на затягане може скоро да приключи.

Преди днешното решение пазарите прогнозираха още едно повишение на лихвите на ЕЦБ с 25 базисни пункта през юли или септември и отчетоха умерен шанс за ново движение по-късно през годината, може би през септември или октомври.

ЕЦБ реши и да прекрати реинвестициите в своята програма за закупуване на активи на стойност 3,2 трилиона евро от 1 юли.