Европейската централна банка вероятно ще трябва да повишава лихвените проценти по-дълго от очакваното. За това предупреди централният банкер на Словакия и член на управителния съвет на ЕЦБ Петер Казимир, цитиран от "Ройтерс".

Според него септември ще е най-ранният момент, когато ще може да се прецени дали предишните повишения на лихвите са били ефективни.

ЕЦБ вдигаше лихвените проценти на всяко от последните си седем заседания, за да се бори с историческия скок на потребителските цени, а членовете на банката сигнализираха, че предстоят допълнителни повишения, тъй като инфлационният натиск продължава да нараства.

Миналата седмица обаче банката забави темпа на повишенията до 25 базисни пункта, което е най-малкото увеличение от началото на мерките през юли миналата година. Тя аргументира решението си с факта, че предишните мерки все още не са дали отражение върху икономиката и общата инфлация е преминала пика си.

МВФ зове европейските банки да вдигнат лихвите и да "убият звяра"

МВФ зове европейските банки да вдигнат лихвите и да "убият звяра"

За МВФ понижаването на инфлацията е по-важно от опасенията за банковата система

"Въз основа на днешните данни ще трябва да продължим да повишаваме лихвените проценти по-дълго от очакваното", отбеляза Казимир и допълни, че забавянето на темпото до 25 базисни пункта е стъпка, която ще позволи по-нататъшно повишение за по-дълго, ако това е необходимо и оправдано от входящите данни.

Понастоящем пазарите отчитат още 40 базисни пункта увеличения на депозитната лихва на ЕЦБ от 3,25%. Това показва, че инвеститорите очакват ново движение, но са разделени по отношение на следващите стъпки и дори очакват намаления на лихвените проценти в началото на 2024 г.

Това обаче е в контраст с възгледите на някои членове на ЕЦБ, които говорят за повишаване на лихвите и твърдят, че след като лихвените проценти достигнат пика си, трябва да се задържат на това ниво за известно време.

ЕЦБ предвижда инфлацията да падне под 3% до последното тримесечие на тази година, след което ще отнеме почти още две години, за да се върне обратно до целевите 2%.

Инфлацията в еврозоната нарасна до 7 процента

Инфлацията в еврозоната нарасна до 7 процента

ЕЦБ се готви са ново повишаване на лихвените проценти

Част от притесненията са, че високият базов ценови натиск и сравнително бързият номинален растеж на заплатите ще запазят натиска върху цените за известно време.

"Развитието на основната инфлация, продължаващото нарастване на натиска върху заплатите и високите маржове на печалба изискват бдителност и потвърждават необходимостта да продължим по нашия път", подчерта Казимир.

"Прогнозата ни през септември ще бъде най-ранната дата, за да отговорим колко ефективни са мерките и дали инфлацията се движи към целта", заключи той.

ЕЦБ: Инфлацията все още е твърде висока

ЕЦБ: Инфлацията все още е твърде висока

Лагард не вижда ясни доказателства, че базовата инфлация се движи надолу