Европейската централна банка може отново да повиши лихвените проценти през май, за да се справи с инфлацията. Това заяви управителят на Централната банка на Нидерландия Клаас Нот, цитиран от "Ройтерс".

Той е поредният от все по-големият брой политици, призоваващи за по-строга политика дори след неотдавнашните пазарни сътресения.

Миналата седмица ЕЦБ повиши лихвените проценти с 50 базисни пункта до най-високото ниво от края на 2008 г. Банката обаче не пое ангажимент за бъдещите си ходове поради опасения, че скорошната разпродажба на банкови акции в световен мащаб може да прерасне в по-широка криза.

Управителите на централните банки на Германия, Австрия, Словакия и Литва обаче предупредиха, че ЕЦБ не е приключила, защото инфлацията е твърде висока и може да се окаже по-устойчива от прогнозите.

ЕЦБ: Инфлацията все още е твърде висока

ЕЦБ: Инфлацията все още е твърде висока

Лагард не вижда ясни доказателства, че базовата инфлация се движи надолу

"Смятам за малко вероятно да сме се справили. Много е съмнително дали поддържането на лихвите само в леко ограничение ще бъде достатъчно, за да генерира спада на инфлацията, на който вероятно всички се надяваме", отбеляза Нот.

"Продължавам да смятам, че трябва да направим още една стъпка през май, но не знам размера на тази стъпка", поясни той.

Уговорката към всеки план за повишаване на лихвените проценти е, че турбулентността на финансовите пазари трябва да намалее, но според Нот Европа е "много, много далеч" от финансова криза и ескалацията на сътресенията не е основен сценарий.

Истинският проблем е инфлацията, чиито неотдавнашни бързи спадове може да прикриват, че предишни цени на енергията са проникнали в основния ръст на цените, правейки инфлацията по-трудна за контролиране.

Някога движена от енергията, инфлацията сега е вътрешна, подхранвана от заплатите и търсенето на услуги.

ЕЦБ пак вдига основните лихви, прогнозират продължителна инфлация

ЕЦБ пак вдига основните лихви, прогнозират продължителна инфлация

Очакват средни нива на инфлацията от 5,3% през 2023 г., 2,9% през 2024 г. и 2,1% през 2025 г.