Европейската централна банка разкри новата банкнота от 10 евро, съобщиха от банката.

Новата банкнота от 10 € ще влезе в обращение навсякъде в еврозоната на 23 септември 2014 г. Това ще бъде втората банкнота от серия „Европа" и подобно на банкнотата от 5 € ще включва редица нови защитни елементи, чието предназначение е да поддържат доверието на 334 милиона  души в еврозоната в техните пари.

Банкнотите от новата серия съдържат портрет на Европа - героиня от гръцката митология, на  чието име е наречен нашият континент - в холограмата и водния знак. Освен това, подобно на  първата серия, която беше емитирана през 2002 г. и все още е в обращение, новата серия  представя архитектурни стилове от различни периоди, както и мостове и карта на Европа. Всички те символизират начина, по който единната валута обединява хората.

Банкнотите от новата серия се въвеждат във възходящ ред, така че банкнотата от 10 € ще бъде последвана от банкнотата от 20 €. Серия „Европа" се състои от същите купюри като първата серия: 5 €, 10 €, 20 €, 50 €, 100 €, 200 € и 500 €.

Вече 18 държави от Европейския съюз използват еврото.

Понастоящем в обращение се намират над 15 милиарда евробанкноти с обща номинална стойност над 900 милиарда евро.

За да бъдат банкнотите още по-добре защитени срещу фалшифициране, Европейската
централна банка и националните централни банки инвестираха в нови технологии, за да
подобрят здравината им, удължавайки използването им, и да модернизират защитните елементи.

Освен разположения в холограмата и водния знак портрет на Европа банкнотите съдържат смарагдовозелено число, което при накланяне променя цвета си от смарагдовозелен в тъмносин.

Постепенно Евросистемата - ЕЦБ и националните централни банки от еврозоната - ще обновят  всички евробанкноти. Първата банкнота от новата серия - от 5 € - беше емитирана на 2 май 2013 г.