Повечето от страните от Еврозоната искат да се върнат към старите си национални валути, показва независимо проучване на лондонската организация „Open Europe", информира Money.bg.

За цялата еврозона общо 47% от хората искат да запазят единната валута, докато 49% от анкетираните заявяват, че искат да се върнат към своите национални валути.

Мажоритарна подкрепа за запазването на еврото има само в 6 от общо 13-те страни членки на еврозоната.

Ако бъде проведен референдум, 11 от всички 14 страни, които все още не са приели еврото като единна валута, биха гласували да не приемат еврото, показват данните от проведената анкета.

Опозицията във Великобритания е достигнала своето най-високо ниво 77% против въвеждането на единната валута.

Около 64 на сто от латвийците и поляците също са против пускане на еврото в обращение в техните страни, както и 62 на сто от литовците и жителите на Кипър.

При чехите процентът на противниците на еврото е 59, при естонците - 56 на сто, при българите - 47 процента, при словаците - 48 на сто и 49 процента - при унгарците, се казва още в проведената анкета от „Open Europe".

Единствено анкетираните от Румъния, Дания и Малта са заявили, че подкрепят въвеждането на еврото. При румънците този процент е 45 на сто в подкрепа и 36% против единната валута.

Словенците, които влезнаха в еврозоната в началото на тази година са едни от най-върлите поддръжници на промяната на валутата, като 59 на сто от запитаните казват, че не искат нещата да бъдат променени.