На извънредно съвещание финансовите министри на страните от еврозоната съставиха предложение за  техническите аспекти на стабилизирането на гръцкия дълг в средносрочен план, предадоха информационните агенции.

Съвещанието е проведено преди часове под формата на телеконференция. То е част от подготовката да извънредното заседание на министрите, което ще протече съвместно с представители на Международния валутен фонд, Европейската комисия и Европейската централна банка. То ще се проведе в понеделник, 26 ноември.

Участниците в заседанието ще обсъдят предложението, изработено п овреме на телеконференцията на финансовите министри, и ще се опитат да постигнат компромисно решение по гръцкия дълг, и да дадат ход на поредния транш от финансова помощ за Гърция, която е на ръба на дефолта.

По данни на „Франс прес", предложението на 17-ге министри на финансите от еврозоната включва намаляване на ставките по двустранните заеми, получени от Гърция п овреме на първия етап от програмата за финансова помощ. Предлага се също на Гърция да бъде предоставена поне част от доходността на гръцките ценни книжа, придобити от ЕЦБ и централните банки на страните от еврозоната.