ЕС трябва да ускори темпото за намаляване на емисиите на парникови газове, особено в селскостопанския сектор, каза новият евврокомисар по климата Вопке Хьокстра, цитиран от "Политико".

Блокът намали емисиите си с около 3 процента миналата година, което означава, че сега е постигнал намаление от 32,5 процента в сравнение с нивата от 1990 г., според предварителните данни, се казва в доклад на Европейската комисия във вторник. Целта за 2030 г. е намаляване с 55 процента.

Вопке Хьокстра, новият еврокомисар по въпросите на климата, каза пред репортери, че ЕС е "напът" да постигне целите си за 2030 г., но добави: "Въпреки това, за да се постигнат напълно тези цели, темпът на намаляване на емисиите трябва да се ускори."

За това "имаме нужда от много по-съществен напредък в намаляването на емисиите в селското стопанство", каза той.

Справянето със селскостопанските емисии отдавна е наболял въпрос в ЕС, като много страни не желаят да налагат нови правила на фермерите. Неотдавнашните законодателни усилия да се направи селското стопанство по-устойчиво, като новия Закон за възстановяване на природата, се сблъскват с ожесточена реакция.

Хьoкстра призна, че темата е "много чувствителна в много държави-членки", но каза, че постигането на целите на ЕС за климата изисква "начин на земеделие, който ще бъде различен от това, което беше преди".

Освен селското стопанство, той посочи секторите на сградите и транспорта като изоставащи и предупреди, че блокът спешно трябва да увеличи своите естествени въглеродни поглътители, като горите.

Той също така призова страните членки постепенно да премахнат субсидиите за изкопаеми горива, като каза, че "повечето ... са анахронични и безполезни за нашия преход към чиста енергия".

България отчита най-голям спад на парниковите емисии за първото тримесечие на годината в ЕС

България отчита най-голям спад на парниковите емисии за първото тримесечие на годината в ЕС

Емисиите на парникови газове в ЕС са намалели с 3% през първото тримесечие на годината според Евростат