Три години след катастрофата на Germanwings, в която пилот умишлено се разби в планински склон, ЕК прие нови правила за психично здраве на пилотите, изискват от авиокомпаниите за пръв път да извършат психологическа оценка на пилотите, преди да ги наемат, съобщава "Ройтерс".

Следователи заключиха, че умишлени действия на втория пилот Любиц са довели до катастрофата на пътническия самолет на 24 март 2015 г. на полет от Барселона до Дюселдорф, убивайки всичките 150 души на борда.

Любиц умишлено разбил пътническия самолет, потвърдиха разследващи

Любиц умишлено разбил пътническия самолет, потвърдиха разследващи

Това се потвърждава в окончателен доклад

Прокурорите коментират, че пилотът е страдал от психическо разстройство, довело до мисли за самоубийство, но е скрил болестта си от своя работодател, част от групата на Lufthansa.

Новите правила имат за цел да предотвратят подобна трагедия, като предоставят на всички пилоти достъп до програма за подпомагане в случай на проблеми с психичното здраве, а европейските авиолинии ще извършат психологическа оценка на пилотите, преди да започнат работа.

Пилотите вече подлежат на годишни медицински прегледи, но те не включват рутинна пълна оценка на психичното здраве.

Лекар препоръчал на Любиц да влезе в психиатрия 2 седмици преди да разбие самолета

Лекар препоръчал на Любиц да влезе в психиатрия 2 седмици преди да разбие самолета

Изданието отбелязва, че на 10 март лекар

Пилотите ще бъдат тествани на случаен принцип за алкохол във всички европейски авиокомпании и чуждестранни превозвачи, които летят в Европейския съюз. Тези действия ще бъдат задължителни, като стюардите и стюардесите също ще бъдат подлагани на повече тестове за психоактивни вещества.

"С тези правила Европа въвежда правилните инструменти за запазване на психическата годност на екипажа", коментира изпълнителният директор на Европейската агенция за авиационна безопасност - EASA Патрик Ки. 

Авиокомпаниите и държавите-членки на ЕС имат преходен период от две години, в който да приложат новите правила.