Въпреки големите дългове правителството в Испания изрази сигурност, че страната няма да изпадне отново в рецесия, съобщава Ройтерс.

Според министъра на труда Селестино Корбачо е нормално съкращенията на държавните разходи да утежнят възстановяването на икономиката.

За да се редуцира огромният държавен дефицит Испания възнамерява да спести 15 милиарда евро от заплатите за постове в обществения сектор и социалните помощи.

Страната ще се възстанови по-бавно от икономическата криза, каза Корбачо. Като причина той назова усилията на други държави от еврозоната да стабилизират бюджетите си вместо да подхранят икономиката с помощи.

Ако подкрепата за автомобилния бранш отпадне, това ще засегне и икономиката на неговата страна, заяви министърът.

„През идващите години испанският успех ще върви ръка за ръка с останалата част на Европа", каза още Корбачо.

Испанската икономика се освободи от рецесията през първото тримесечие на годината. Експерти обаче се опасяват от връщане в рецесията заради съкращенията на разходите.

Правителството предприе мерки за намаляване на бюджетния дефицит от повече от 11% от БВП миналата година до 3% през 2013 г. Безработицата в страната, която с 20% е най-висока в цялата еврозона, според наблюдатели би могла да затрудни възстановяването на икономиката.

Припомняме, мадридското метро бе затворено по време на втория ден от тридневната стачка на неговите служители. Работниците протестират срещу намаляването на заплатите на държавните служители и замразяването на заплатите през 2011 г. Тези мерки са част от антикризисния пакет, одобрен от правителството.