Финансовите министри от Еврозоната са се съгласили официално са започнат процедура за налагане на санкции на Испания и Португалия заради нарушаване на правилата на ЕС за дефицита. Това съобщава Агенция „Франс прес”. Двете държави правели твърде малко, за да намалят нарушаващите правилата дефицити.

Припомняме, че вчера ръководителят на Еврогрупата (Съвет на финансовите министри от Еврозоната)  Йерун Дейселблум обяви, че Европейската комисия е подкрепила предложението на Еврозоната за налагане на санкции срещу Португалия и Испания.

ЕС плаши Португалия и Испания със санкции

ЕС плаши Португалия и Испания със санкции

Законодателството на ЕС

Министрите смятат, че „Португалия и Испания не предприемат достатъчно ефективни действия в отговор на техните препоръки за мерките за коригиране на прекомерния им дефицит”, се посочва в становището на министрите от Еврозоната.

Решението ще задейства санкции в рамките на процедурата за прекомерен дефицит.

Двете държави разполагат с 10 дни, за да лобират пред Европейския съюз да не налага наказание. Европейската комисия ще разгледа техните аргументи и ще трябва да вземе решение относно санкциите в рамките на 20 дни.

Съгласно правилата на ЕС, комисията може да наложи глоби до 0,2 % от Брутния вътрешен продукт (БВП) на страните от Еврозоната, които нееднократно пренебрегват ограниченията за дефицитите. Предприетата от министрите стъпка е безпрецедентна в историята на валутния съюз.

„Правилата са си правила”, заяви френският финансов министър Мишел Сапен.