Нидерландски фермери, несъгласни с плановете на правителството за намаляване на емисиите, блокираха в понеделник с трактори и камиони разпределителните центрове на супермаркетите, съобщи "Дойче веле".

Рибарите блокираха някои пристанища в знак на подкрепа за фермерите.

Техните действия бяха част от продължаващите протести срещу предложението на правителството за намаляване на азотните емисии с 50% до 2030 г.

Правителствата на провинциите получиха една година време срок,  да изготвят начини за извършване на съкращенията, които се очаква да включват изкупуване на някои ферми с добитък, който произвежда големи количества амоняк.

Фермерите твърдят, че мерките са несправедливо насочени и че правителството не е показало много загриженост за тяхното бъдеще.

Докато други сектори, включително строителството, също бяха засегнати, то мерките в животновъдството представляват значителна част от плановете на Холандия.

Според данни на правителството, планът за намаляване на азотните емисии  може да доведе до затварянето на около 30% от животновъдните ферми.

Фермерите призоваха "цялата страна да бъде парализирана" и обещаха да продължат да протестират.

Демонстрациите вече продължават вече месец. 

Правителството назначи посредник, който да води разговорите между организациите на фермерите и служителите, изготвящи мерки за намаляване на замърсяването.

Премиерът Марк Рюте обаче изключи възможността за преговори с фермери, отговорни за радикалните протести.

В Холандия има близо 54 000 селскостопански предприятия с износ на обща стойност 94,5 милиарда евро през 2019 г.