Пазарът на автомобилните производители е изправен пред нови предизвикателства.

Италианско-американският концерн Fiat - Chrysler (FCA) и френската компания Renault договарят всеобхватно глобално сливане, което може да елиминира някои от слабостите на двата автомобилни производителя. Това съобщиха за "Ройтерс" двама източници, запознати с преговорите. Според тях преговорите са в напреднал стадий.

"Файненшъл таймс" съобщи, че FCA и Renault обсъждат споразумение за създаване на "разширени връзки" за решаване на структурните проблеми, пред които е изправена световната автомобилна индустрия.

Общата пазарна капитализация на FCA и Renault е близо €33 млрд. ($37 млрд.), а общите продажби в света са за близо 8,7 млн. автомобила. Сливането може да помогне за отстраняване на слабостите, които и двете страни имат.

Fiat - Chrysler притежава силно печеливш бизнес в Северна Америка и марката Jeep, но губи пари в Европа. От друга страна, Renault е пионер в областта на електрическите превозни средства с относително икономични двигателни технологии и силно присъствие на развиващите се пазари, но без дял от американския пазар, отбелязва "Ройтерс".

Представители на Fiat - Chrysler и Renault отказаха да коментира новината за сливането.