Няма да има решение на дълговата криза в еврозоната, а фалитът на Гърция е неизбежен, смята международната рейтингова агенция Fitch, информира money.bg.

Оценката е направена по повод на утрешната решителна среща на върха на европейските ръководители в Брюксел, на която ще се търси решение на дълговата криза в еврозоната.

Папандреу ударно "събира" гласове за спасителния план
Oще...

Европейската рецесия изглежда все по-възможна, смята Fitch, прогнозирайки че фалитът на Гърция е неизбежен, тъй като страната е неплатежоспособна.

Бързо решение няма да има, независимо от това какво ще излезе от срещата на върха утре, пише американският Wall Street Journal, позовавайки се на Тони Стрингър от агенция Fitch.

Очаква се на тази среща на 26 да бъде финализирано споразумението по проблемни въпроси като: дългът в Гърция, подкрепа за европейските банки, изграждането на спасителен пояс, който да предотврати разпространението на дълговата криза в бъдеще.

Вчера стана ясно, че ввропейските законодатели са обмислили пет сценария за промяна на суаповата сделка с дълга на Гърция в последните три дни на интензивни преговори в Брюксел.

Според информация, тези пет опции са в рейнджа от т.н. "доброволна" суапова сделка по замяна на гръцките дългови книжа от страна на частния сектор до "принудителна" твърда и в голям размер суапова сделка, при която новите гръцки дългови книжа, които ще заменят настоящите притежавани облигации, ще бъдат за едва 50% от стойността на старите книжа.