Френското правителство не разглежда въпроса за въвеждането на допълнителни мерки по ликвидацията на бюджетния дефицит, въпреки предупрежденията на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Това съобщи френският министър на икономиката Франсоа Бароан.

Припомняме, в доклада си ОИСР понижи прогнозите за ръста на БВП на Франция до 0.3% през 2012 година и предупреди за възможна рецесия. Според прогнозите  на френските власти обаче този процент е 1 и вече са представили два плана за съкращаване на бюджетния дефицит. Според ОИСР може да предприеме допълнителни мерки във връзка с тези стойности.

Ние не работим над трети план. Кой може да каже този ръст дали ще бъде 1%, под или над него, подчерта Бароан и добави, че прогнозите зависят от стабилността на еврозоната.

В действителност пазарите задават въпроси на цялата еврозона, чиито първи места са окупирани от Франция и Германия. Тези водещи страни са длъжни да формулират предложения, които да успокоят пазарите, каза още министърът.

На фона на влошаващата се икономическа ситуация и кризата на суверенните дългове в Европа френското правителство представи два проекта от мерки - през август и ноември 2011 година, които да позволят на страната да запази най-високия кредитен рейтинг от „ААА."