Франция повиши нивото на риска от птичи грип на "високо" от "умерено" днес, след откриването на нови случаи на болестта. Така птицефермите са принудени да държат птиците на закрито, за да спрат разпространението на вируса, съобщава "Ройтерс". Решението бе взето от министерството на земеделието.

Инфлуенцата по птиците, известна още като птичи грип, наложи умъртвяването на стотици милиони птици по целия свят през последните години. Обикновено започва през есента и зимата и се разпространява в много европейски страни през последните седмици, включително Германия, Холандия и Белгия.

Франция съобщи миналата седмица, че е открила първото огнище на птичи грип във ферма този сезон в Бретан, в северозападната част на страната.

Франция ваксинира срещу птичи грип

Франция ваксинира срещу птичи грип

Тестовете вуърху патици са били успешни

"Високото" ниво на риск предполага, че всички домашни птици трябва да се държат вътре във фермите и да се вземат допълнителни мерки за сигурност, за да се избегне разпространението на болестта.

Въпреки че птичият грип е безвреден в храните, разпространението му е проблем за правителствата и птицевъдната индустрия поради опустошението, което може да причини като ограничи търговията.

За да се противопостави на болестта, Франция стартира кампания за ваксиниране в началото на октомври.

Норвегия и Финландия се борят с огнища на птичи грип

Норвегия и Финландия се борят с огнища на птичи грип

Хиляди птици в двете страни са засегнати