Франция потвърди целта си да стартира програма за ваксиниране срещу птичи грип през есента, след като резултатите от поредица от тестове за ваксиниране на патици показаха "задоволителна ефективност", съобщи министерството на земеделието, предава Ройтерс.

Тежък щам на високопатогенна инфлуенца по птиците, обикновено наричан птичи грип, опустоши производството на домашни птици по света, което доведе до умъртвяването на над 200 милиона птици през последните 18 месеца.

Франция е най-тежко засегнатата страна в Европейския съюз и е изправена пред силно възобновяване на огнища от началото на този месец в югозападната част на страната, главно сред патиците.

Страната стартира предварителна поръчка на 80 милиона ваксини миналия месец, която трябваше да бъде потвърдена въз основа на окончателни тестове, извършени от френската агенция за здравна безопасност ANSES.

"Тези благоприятни резултати предоставиха достатъчни гаранции за стартиране на кампания за ваксиниране още през есента на 2023 г.", пише министерството на земеделието на уебсайта си.

Франция възложи на две компании, френската Ceva Animal Health и германската Boehringher Ingelheim, да разработят ваксини срещу птичи грип за патици.

Няколко други страни от ЕС провеждат тестове, включително Нидерландия върху кокошки носачки и Италия върху пуйки.

Първите резултати в Нидерландия показаха, че тестваните ваксини са ефективни.

Птичи грип удари парижките червени лисици

Птичи грип удари парижките червени лисици

Предупреждение от властите