Франция започна да ваксинира патици срещу птичи грип в понеделник, за да се опита да спре вируса, който уби милиони птици по света, ход, който накара Съединените щати да наложат търговски ограничения върху вноса на френски птици, предава Ройтерс.

Франция е сред най-тежко засегнатите страни от безпрецедентно глобално разпространение на високопатогенна инфлуенца по птиците, обикновено наричана птичи грип, която наруши доставките на птиче месо и яйца и доведе до рязък скок на цените в много части на света през последните години.

Опустошенията, причинени на птицефермите, и страхът, че вирусът може да мутира в такъв, който да се предава на хората, накараха правителството да стартира национална кампания за ваксиниране, което го направи първата страна износител на птиче месо, която направи това.

Първите ваксини бяха дадени в понеделник сутринта на патици във ферма в Югозападна Франция, в присъствието на френския министър на земеделието Марк Фено.

Общо около 64 милиона патици ще трябва да бъдат ваксинирани за една година на обща цена от 96 милиона евро, от които 85% ще бъдат финансирани от държавата, казаха производителите.

"Този план за ваксинация... е първият в света: целта му е да защити всички патици, отглеждани във ферми, и трябва да сложи край на превантивното клане на животни, с което никой вече не е съгласен", заявиха от съюза на производителите на патици.

Все повече и повече правителства гледат на ваксинацията като на начин за ограничаване на силно заразния птичи грип. Въпреки това търговските бариери, които такава ваксинация може да предизвика, са накарали големите износители на домашни птици да не желаят да инокулират своите птици.

Съединените щати задействаха ограничения върху вноса на френски домашни птици от 1 октомври, като се позоваха на риск от внасяне на вируса в страната.

Ваксинираните птици може да не показват признаци на инфекция, което означава, че е невъзможно да се определи дали са заразени, каза Министерството на земеделието на САЩ (USDA) в петък.

Норвегия и Финландия се борят с огнища на птичи грип

Норвегия и Финландия се борят с огнища на птичи грип

Хиляди птици в двете страни са засегнати