Френският парламент прие законодателни промени, с които даде зелена светлина на приватизацията на държавните дялове в дружеството Aéroports de Paris (ADP), което оперира някои от най-големите летища в страната - "Шарл дьо Гол", "Орли" и "Льо Бурже". Целите на приватизацията са намаление на държавния дълг предаде Le Figaro.

Зад промените стои правителството, което настоява, че след приватизацията ще продължи да разполага с инструменти да контролира цените, както и със самото опериране на летищата. Според френския министър-председател, концесията на летищата за 70 години ще подмогне нарастването на стратегическите активи.

Всички операции, свързани с митниците и граничната сигурност, ще продължат да бъдат обслужвани от държавата. В същото време социалистическата опозиция се противопоставяше на приватизацията с обвинението, че държавата се отказва от "гъската със златните яйца".

Средствата, които ще генерира концесията на ADP, ще бъдат използвани за финансиране на фонд за иновации на стойност 250 милиона евро.

Друг мотив за концесиониране на летищата е свързан с нуждите да се финансират допълнителни инвестиции, свързани с намаляването на замърсяването на въздуха, които се очаква да достигнат 55 милиона евро, както и инвестиции в звукоизолация на сградите. До 2023 г. се очакват и инвестиции, свързани с въздушния контрол, които да намалят кръженето на самолетите над летището преди кацане.

Приватизацията на ADP е поредна стъпка на правителството за намаляване на собствеността на френската държава в различни компании, които доскоро бяха определяни като стратегически.

През февруари парламентът одобри приватизацията на миноритарния държавен дял в енергийното дружество Engie. Държавата притежава 23.64% от дружеството, но 34% от акциите, които имат право на глас. Една от причините за приватизацията е нуждата от увеличаване на капитала на дружеството и набиране на допълнително финансиране.
Министърът на икономиката на Франция Бруно льо Мер обясни, че приватизацията на Engie има за цел дружеството да се разрасне и да има възможност да инвестира в производство на електроенергия от възбновяеми източници.