Европейските отбранителни производители предупредиха, че зависимостта на Европа от китайската нитроцелулоза, използвана за производство на барут за боеприпаси, застрашава способността им да разширят производството, съобщава Financial Times.

Източник от отбраната каза, че Европа изпитва сериозен недостиг на нитроцелулоза, използвана за производството на експлозиви, барут и твърдо ракетно гориво. Това от своя страна затруднява увеличаването на производството на боеприпаси, необходими за попълване на изчерпаните европейски запаси и подкрепа на въоръжените сили на Украйна.

Водещи европейски производители на оръжие, включително шведската Saab и германската Rheinmetall, предупредиха, че Европа е твърде зависима от доставките на нитроцелулоза от Китай, който представлява малко под половината от световната търговия с този материал. Най-големите вносители на нитроцелулоза са Германия, Швеция и Белгия.

ЕК разработва стратегия за отбранителната промишленост

ЕК разработва стратегия за отбранителната промишленост

Украйна трябва да бъде интегрирана в европейските програми за отбрана

Изпълнителният директор на Rheinmetall Армин Папергер каза пред Financial Times, че Европа покрива повече от 70 процента от своите нужди от нитроцелулоза от Китай.

"Има риск (че Китай може да забави доставките на нитроцелулоза по геополитически причини). Ето защо купуваме колкото е възможно повече, за да попълним запасите си", каза той.

"Има огромен недостиг (на нитроцелулоза), което създава трудности в други индустрии", цитира FT друг представител на индустрията.

ЕС възнамерява да увеличи производството на 155-мм снаряди до 1,4 милиона годишно. Европейските лидери на среща на съюзниците на Украйна през март повдигнаха въпроса за недостига на материали за производство на боеприпаси в Европа, по-специално френският президент Еманюел Макрон говори за това.

Си Ен Ен: Русия произвежда два пъти повече снаряди месечно, отколкото САЩ и ЕС могат да изпратят на Украйна

Си Ен Ен: Русия произвежда два пъти повече снаряди месечно, отколкото САЩ и ЕС могат да изпратят на Украйна

Москва е увеличила и броя на работниците и смените в отбранителната индустрия