Лидерите на 20-те най-големи икономики в света официално одобриха глобална сделка за корпоративен данък в събота на срещата в Рим, Италия, насочена към спиране на мултинационалните компании да прехвърлят операции и приходи към страни, които са ги примамили с ниски ставки, за да защитят печалбите си, съобщи "Форбс".

Планът определя минимална данъчна ставка от 15% за компании с годишни приходи над 750 милиона евро и ще изисква по-малка група от най-големите мултинационални компании - тези с годишен оборот от 20 милиарда евро (23 милиарда долара) и маржове на печалба над 10 % да плащат данъци в страните, където продават своите продукти или услуги.

Лидерите на Г-20 се ангажираха да приложат правилата през 2023 г.

135 държави подкрепят 15% минимален корпоративен данък

135 държави подкрепят 15% минимален корпоративен данък

Сделката трябва да се бори с данъчните убежища

Богатите страни ще бъдат най-големите бенефициенти от сделката, пише Wall Street Journal, цитирайки анализ, че САЩ ще увеличат данъчните приходи 15 пъти повече от тези на Китай.

Очаква се сделката да носи 150 милиарда долара годишно в световен мащаб, според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Правителствата по света губят 245 милиарда долара всяка година от корпоративен данък за данъчни убежища, според базираната в Лондон група за застъпничество Tax Justice Network.

Италия иска от Г20 сделка за глобален корпоративен данък

Италия иска от Г20 сделка за глобален корпоративен данък

След като Г7 постигна историческо споразумение

Припомняме, че финансовите министри на страните от Г7 постигнаха историческото споразумениев началото на юни. Експертите обсъждаха ставка в размер между 12 и 25 процента.

Министрите на финансите и здравеопазването от 20-те най-големи икономики в света (G20) заявиха в петък, че ще предприемат стъпки, за да гарантират, че 70% от населението на света е ваксинирано срещу COVID-19 до средата на 2022 г. и създадоха работна група за борба с бъдещите пандемии.

Предишната цел беше да се ваксинират 70% от световното население до есента на 2022 г.