Министрите на финансите и здравеопазването от 20-те най-големи икономики в света (G20) заявиха в петък, че ще предприемат стъпки, за да гарантират, че 70% от населението на света е ваксинирано срещу COVID-19 до средата на 2022 г. и създадоха работна група за борба с бъдещите пандемии, съобщава "Евронюз".

Те не можаха да постигнат споразумение за отделен механизъм за финансиране, предложен от Съединените щати и Индонезия, но казаха, че работната група ще проучи варианти за мобилизиране на средства за повишаване на готовността за пандемия, превенцията и реакцията.

"За да помогнем за напредъка към глобалните цели за ваксиниране на поне 40 процента от населението във всички страни до края на 2021 г. и 70 процента до средата на 2022 г. ... ще предприемем стъпки, за да помогнем за увеличаване на предлагането на ваксини и основни медицински продукти и материали в развиващите се страни и премахване на съответните ограничения за доставки и финансиране", се казва в изявление на министрите от Г-20.

Предишната цел беше да се ваксинират 70% от световното население до есента на 2022 г.

В САЩ разрешиха ваксината на Pfizer да се прилага при деца от 5 до 11 г.

В САЩ разрешиха ваксината на Pfizer да се прилага при деца от 5 до 11 г.

В по-ниска доза...

"Ние създаваме съвместна работна група за финанси и здравеопазване на Г-20, насочена към засилване на диалога и глобалното сътрудничество по въпроси, свързани с превенцията на пандемии, готовността и реакцията, насърчаване на обмена на опит и най-добри практики, разработване на споразумения за координация между министерствата на финансите и здравеопазването, насърчаване на колективни действия, оценяване и справяне с спешни здравни ситуации с трансгранично въздействие и насърчаване на ефективно управление на ресурсите", се казва в изявлението.

Министрите казаха, че създават новия орган, защото пандемията от COVID-19 е разкрила значителни недостатъци в способността на света да координира своя отговор.

Те се ангажираха да подкрепят "всички съвместни усилия" за осигуряване на достъп до безопасни, достъпни, качествени и ефективни ваксини, терапевтични средства, диагностика и лични предпазни средства, особено в страните с ниски и средни доходи.

За да постигнат целите на ваксинацията, те заявиха, че ще работят за увеличаване на предлагането на ваксини и основни медицински продукти и суровини в развиващите се страни, като същевременно премахват ограниченията за доставка и финансиране, но не предоставиха конкретни подробности.

Global Citizen, международна застъпническа група, приветства по-ранната целева дата, но каза, че светът се нуждае от "план за битка", който да начертава как да стигне до там, по-голяма прозрачност колко дози се произвеждат и къде, кога и за кого, и ясно разбиране къде има пропуски.

Китай е ваксинирал напълно над 1 милиард души

Китай е ваксинирал напълно над 1 милиард души

2.26 милиарда дози ваксина са поставени

"Вече не е време за изявления за намерения. Сега е моментът нашите лидери да действат", каза вицепрезидентът на групата Фридерике Родер.

Министрите също така призоваха за повишаване на устойчивостта на веригите за доставки чрез доброволни центрове за трансфер на технологии, като новосъздадени mRNA хъбове в Южна Африка, Аржентина и Бразилия, и чрез споразумения за съвместно производство и преработка.

Призивът за доброволен трансфер на mRNA технология означава, че преговорите по идеята за временен отказ от правата на интелектуална собственост върху ваксините и терапиите срещу COVID-19 - първоначално предложени от Южна Африка и Индия, а сега подкрепяни от Съединените щати - остават заседнали в Световната търговска организация.

Германският финансов министър Олаф Шолц каза, че Г-20 не е обсъждала патенти.

"Имаме много ваксини, налични по целия свят, но реалността е, че все още има области в света, където делът на ваксинираните е много нисък", каза Шолц пред журналисти в кулоарите на срещата на върха.

Русия предупреждава: С толкова ниска ваксинация е невъзможно да се контролира COVID-19

Русия предупреждава: С толкова ниска ваксинация е невъзможно да се контролира COVID-19

Ниските нива на ваксинация предизвикат чести мутации - в неваксинираните